Schrijnend getuigenis van wijnmaker Yoan Le Menn uit de Gascogne

In een pakkende maar tegelijk schrijnende boodschap aan zijn klanten en partners, getuigt Yoan Le Menn van Domaine Horgelus over de aartsmoeilijke tijd die veel wijnmakers doormaken. We citeren letterlijk.

"Ik ga niet uitweiden over de gezondheids- en geopolitieke problemen die we ervaren en waarvan we allemaal de gevolgen ondervinden. U bent zich er natuurlijk van bewust dat we allemaal te maken hebben met ongekende stijgingen en angstaanjagende bevoorradingsproblemen".
 
"Sinds het begin van het jaar gaan er geen twee maanden voorbij zonder dat onze leveranciers ons verhogingen op materialen doorgeven. Verhogingen die per keer minimaal tussen de 10 en 20% kunnen worden geteld. Onze kosten zijn omhooggeschoten. Ik heb er in het voorjaar met velen van u over gesproken om voor het begin van de zomer een herwaardering te overwegen, maar u moedigde mij aan om de prijzen tot het einde van het jaar te handhaven om een verstoring van de markten en de afspraken met uw klanten en distributeurs te voorkomen . Ik begreep het perfect, maar de situatie zal snel onhoudbaar worden voor ons”.
"We zullen vanaf januari 2023 een sterke herwaardering moeten overwegen. Met de informatie die ik vandaag heb, kan ik nu al een stijging van meer dan 8,5% aankondigen, maar die hoger zal zijn als de nieuwe verhogingen op glas, karton of energie worden bevestigd en kan oplopen tot 9 of 10%. Ik had het liefst vorig voorjaar met 4% willen verhogen en in januari volgend jaar nog eens met 5%, maar deze optie werd grotendeels afgewezen. Ik weet dat dit de ontwikkeling van de verkoop kan vertragen, maar we hebben geen keuze meer".
 
"Alsof de situatie nog niet delicaat genoeg was, zal het jaar 2022 voor ons een aaneenschakeling van klimaatrampen blijven. Een eerste grootschalige vorst op 6 april met metingen bij -5°C, een hagelbui op 3 juni die 1000 m2 van onze daken verwoestte en een deel van de oogst vernielde, daarna een laatste hagel van een zeldzame intensiteit die meer dan dertig hectare verwoestte van onze wijngaard. De bijgevoegde foto is enkele dagen na de storm genomen, de week van 22 augustus. Er zijn geen bladeren of druiven meer...
We moesten daarom de druiven die we verloren, kopen van andere wijnboeren die minder getroffen waren dan wij, om een ​​normale productie te garanderen en leveringsproblemen te voorkomen".
"Zoals u zult hebben begrepen, is de herwaardering van onze prijzen een essentiële verplichting voor ons domein. Zonder een sterke reactie van ons zal de duurzaamheid van onze structuur snel worden ondermijnd".
"Ik reken op uw begrip en uw steun om deze uitzonderlijke situatie met ons het hoofd te bieden".

"Om positief af te sluiten, verloopt de zeer vroege oogst dit jaar goed. Hoewel de opbrengsten catastrofaal zijn, de laagste in Gascogne sinds de historische vorst van 1991, zijn de druiven die al dit slechte weer hebben doorstaan ​​van uitzonderlijke kwaliteit en suggereren een zeer kwalitatieve en aromatische oogst van 2022. Tot over twee maanden voor de release van de nieuwe vintage!"

Op de wijngaarden van Horgelus resten geen druiven en geen bladeren. Alles werd stukgehageld in de week van 22 augustus . / foto Horgelus