Oud-champagnebaas Claude Taittinger overleden

Claude Taittinger, de emblematische figuur van het champagnehuis van zijn familie en een van de belangrijkste pioniers van de wijnen uit de regio, is op 94-jarige leeftijd overleden. Tijdens zijn ambtstermijn groeide Champagne Taittinger uit van een nichelabel tot een merk met internationale schaal.

Claude nam Champagne Taittinger over, opgericht door zijn vader Pierre Taittinger in 1932, in 1960 na de dood van zijn broer, François. Hij diende eerst als algemeen directeur en werd vervolgens president van het bedrijf tot 2005.
Toen Claude in 1949 bij het bedrijf kwam, stuurde zijn broer hem de wereld rond om de wijnen van hun familie te promoten. Hij werd niet enkel een ambassadeur voor het Taittinger-label, maar ook voor de Champagne op zich, en promootte de regio en zijn wijnen op markten over de hele wereld. Claude was overigens een begaafd verteller en communicator. Dat talent voor het vertellen van verhalen schitterde in de manier waarop hij met amateur-wijnliefhebbers sprak over de emoties achter champagne, in plaats van zich alleen te concentreren op de technische aspecten van de productie.

In 1967 creëerde hij de Pierre Taittinger International Culinary Prize ter ere van zijn vader - zelf een ervaren foodliefhebber - en in 1983 lanceerde hij de Taittinger Collection, met wereldberoemde kunstenaars die labels ontwerpen voor de vintage champagnes van het huis.

In 1987 leidde Claude de familieinvestering in Domaine Carneros aan de voet van Napa Valley in Californië, een laatste internationaal avontuur dat hij deelde met zijn neef en opvolger als president, Pierre-Emmanuel Taittinger.

Claude stierf op 3 januari in Parijs. Hij laat zijn vrouw, Catherine, drie dochters Birgitte, Virginie en Christine, twaalf kleinkinderen en negen achterkleinkinderen na.

Foto SG