Oostenrijk is grote winnaar op Concours Mondial du Sauvignon

Met maar liefst 85 medailles, waaronder 45 gouden en 40 zilveren, op het Concours Mondial du Sauvignon bevestigt Oostenrijk de hoge kwaliteit van zijn productie in de wereld van sauvignon blanc. De titel van beste sauvignon ging naar de Sauvignon Blanc Sieme Eichberg van het landgoed Adam-Lieleg.

Van 14 tot 16 maart streden 1.210 sauvignonwijnen uit de hele wereld om de felbegeerde medailles van het Concours Mondial du Sauvignon. 50 internationale proevers reikten zilveren en gouden medailles uit aan wijnen uit 20 verschillende wijnbouwlanden. Voor het eerst in zijn geschiedenis vond de wedstrijd plaats buiten Europa, in Franschhoek, Zuid-Afrika.

Oostenrijk ging met de grootste prijzenoogst lopen, èn met de titel van beste sauvignon blanc. Die kwam van Adam-Leileg uit Steiermark.

Ondanks een ingewikkeld jaar 2022 won de Loireregio 77 medailles (28 in goud, 49 in zilver). Een mooie beloning voor de producenten uit de regio die niet gespaard bleven van tegenvallende weersomstandigheden. Frankrijk won ook de International Trophy voor de beste blend voor een Gascon wijn, Saint-Lannes Sauvignon Chardonnay van Duffour Père & Fils.

Spanje handhaafde zijn rang door 12 medailles te winnen, waaronder 4 gouden. Castilië en León is duidelijk de regio bij uitstek voor de druivensoort, maar ook andere producerende regio's zijn vertegenwoordigd in de lijst, zoals Catalonië, Aragon, Navarra en La Mancha.

Zuid-Afrika gaat vooruit

Zuid-Afrika is nu gepositioneerd als een geweldige sauvignon blanc-regio met 56 medailles, waaronder 26 gouden 30 zilveren, evenals een internationale trofee. Villiera Bush Vine van Villiera Wines ontving de Tonnellerie Sylvain-trofee die de beste wijn beloont die op eikenhouten vaten is gerijpt.

Alle resultaten zijn HIER te vinden.

Foto Concours Mondial du Sauvignon