Onderzoek naar ei-cuve in beton
Het wijnonderzoekscentrum in Corsica voert volop tests uit naar de vorm en de materialen van cuves voor de opvoeding van wijn. De eerste resultaten wijzen uit dat een eivormige betonnen cuve de beste wijnen oplevert.
Het Centre de Recherche Viticole van Corsica (CRVI) wil met doorgedreven onderzoek uitvlooien welke invloed de vorm en het materiaal van een rijpingscuve heeft op de ontwikkeling van de wijn. Daarbij krijgt de evolutie van de tannines speciale aandacht. Het onderzoek spitst zich toe op zowel rode als witte wijnen, met respectievelijk de niellucciudruif en de vermentinu. Het bericht staat in de wijnmakersnieuwsbrief van Réussir Vigne.
Het vergelijkend onderzoek, opgestart in 2012, gebeurt met een eivormige cuve in beton, een kubusvormige betonnen cuve en een kubusvormige cuve in inox. Elke cuve heeft een inhoud van zeven hectoliter. In 2013 werd de collectie uitgebreid met amfora's voor de witte wijnen en flextanks in polymeer, één vierkante en één eivormige, voor de rode.
De onderzoekers namen stalen op het einde van de gisting voor de witte wijnen en na anderhalve maand in cuve voor de rode. Nadien werden beide types wijnen onderzocht na vier en een halve maand rijping. De tests zijn uiteraard nog niet afgerond, maar toch vallen reeds een aantal trends te noteren.
Meer evenwichtge witte wijnen uit het ei
De witte wijnen die in eivormige betonnen cuves werden opgevoed hebben licht minder aciditeit dan de overige. "De verschillen zijn niet groot, maar wel structureel", aldus de onderzoekers. Zo mat in 2013 de pH na de alcoholische gisting voor het eivat 3,40, tegen 3,32 voor de kubusvormige inox cuve. In 2014 bedroegen de waarden respectievelijk 3,50 tegenover 3,44.
In een blinddegustatie van de witte wijnen, kwam die uit het betonnen ei steevast als de meest evenwichtige naar voor. Nathalie Uscidda, die het onderzoek leidt, wijst ook op andere resultaten: "Meest opvallend was de wijn uit de amforen. Die wijn viel wat uit de toon en onderscheidde zich opvallend van de andere, met een kleur die meer goud getint was en aroma's van veel rijper fruit, met zelfs een lichte oxydatietoets".
Het ei geeft vettigere rode wijnen
Van het proefpanel kreeg de rode 2013 gemiddeld de beste score. Het proefpanel vond die wijn de meest mollige. "Vooral tonen van gedroogd fruit, mooie hints van zwarte bes en opvallend minder bitter", waren de commentaren zegt Nathalie Uscidda. Zij merkt tenslotte op dat er haast geen verschillen merkbaar waren tussen de wijnen die opgevoed werden in de vierkante inox tanks, de flextanks of de vierkante betonnen cuves. Dat kan evenwel ook verklaard worden vanuit de korte rijpingstijd. Het is dus nog even wachten op de definitieve resultaten.
