Ondernemers H.Essers investeren in nieuw wijndomein in Gors-Opleeuw

Krijgt Limburg binnenkort een nieuw wijndomein? Drie ondernemers, onder wie Hilde Essers, hebben het plan opgevat om de kasteelhoeve van Gors (Borgloon) uit te bouwen tot een wijnbelevingscentrum. Dat bericht de regionale editie van Het Nieuwsblad vandaag.

"De kasteelhoeve is een toplocatie, we willen hier een chardonnay van heel hoog niveau maken", klinkt het bij de initiatiefnemers. De uitbouw van de kasteelhoeve in Gors is een project van Gert Bervoets (CEO van het Genkse bedrijf H.Essers), Hilde Essers (voorzitter van de raad van bestuur) en vastgoed- en verzekeringsmakelaar Jan Gorissen uit Diepenbeek. Daarvoor hebben ze de vennootschap Terroir du Limbourg opgericht. "Voor alle duidelijkheid, dit wijnbouwproject staat helemaal los van het bedrijf H.Essers", zegt Gert Bervoets.

De kasteelhoeve langs het bekende kasteel van Gors verkeert momenteel in een vervallen toestand. "Eind vorig jaar hebben we de kasteelhoeve gekocht, met daarbij ook de omliggende gronden. Die willen we gaan beplanten met chardonnay. Het gaat om een terrein van 2,5 hectare. Een halve hectare die binnen een clos (ommuurd perceel) vlakbij de kasteelhoeve ligt, gaan we dit jaar nog beplanten. De rest van de aanplant zal voor volgend jaar zijn", aldus Bervoets. "We zijn ervan overtuigd dat dit een toplocatie is. Dat bewijst onze buurman Peter Colemont van Clos d'Opleeuw die wellicht de beste chardonnay in België maakt. Ik ben een grote supporter van zijn wijn. Naar dat niveau willen wij ook groeien."

Wijntoerisme

De wijnmakerij wordt ondergebracht in de kasteelhoeve. Die wordt na de renovatie uitgebouwd tot een volwaardig wijnbelevingscentrum. "De concrete plannen moeten nog worden uitgewerkt. We willen er een multifunctionele invulling aan geven, met ruimte voor wijntoerisme, een eventlocatie en misschien een beperkt aantal kamers voor B2B."

Op de eerste wijn van het nieuwe domein is het nog 4 à 5 jaar wachten. Karel Mercken uit Bilzen, die oenologie studeerde in Bordeaux, zal het project begeleiden.

De droom wordt een nieuwe chardonnaywijngaard. / foto S.G.