Omvallen Silicon Valley Bank weegt op Californische en Argentijnse wijnbouw

Het omvallen van Silicon Valley Bank (SVB) kan ook grote gevolgen hebben voor Californische wijnboeren, zo schrijft The Wall Street Journal. Want behalve hippe start-ups, financierde SVB ook al jarenlang de beroemde Californische wijnteelt. Honderden wijnboeren hebben geld geleend van de bank of hebben hun geld daar juist gestald.

Wijnliefhebbers hebben meestal niet zoveel te maken met de financiële markten. De prijs en de kwaliteit van wijn worden bepaald door het terrein en het weer, niet door de spreadsheets van beleggers of de stand van de rente. Maar de laatste dagen moeten ook de liefhebbers van een mooie malbec uit Argentinië of een chardonnay uit Californië toch even het financiële nieuws extra in de gaten houden.

De Amerikaanse overheid garandeert inmiddels dat iedereen snel weer bij zijn geld kan, maar met SVB lijkt het wel afgelopen. En dat betekent dat er een financier met veel ervaring in de branche wegvalt. Net als start-ups hebben ook wijnboeren veel geld nodig om hun bedrijven te runnen. Vooral de kleinere wijnboeren zouden hier het slachtoffer van kunnen worden, omdat zij minder makkelijk toegang hebben tot andere vormen van financiering.

Argentinië

Een slordige 9000 kilometer naar het zuiden, in de Argentijnse wijnstreek Mendoza, heeft de wijnsector zijn eigen financiële kopzorgen. Argentinië kampt al jaren met een torenhoge inflatie. Volgens de jongste cijfers nadert het inflatiepercentage in het Zuid-Amerikaanse land de 100%. In Argentinië wordt alles dus in adembenemend tempo duurder, terwijl de munt van het land, de peso, in waarde is gekelderd ten opzichte van buitenlandse valuta's. De overheid heeft de peso aan de dollar gekoppeld met een kunstmatige wisselkoers, en dat is dus een van de weinige knoppen waar nog aan gedraaid kan worden.

Volgens de Financial Times gaat Argentinië op korte termijn wijnboeren de gelegenheid geven om tegen een gunstiger wisselkoers hun wijn aan het buitenland te verkopen. De maatregel werd al snel de Malbec-dollar gedoopt, naar de bekendste druivensoort uit het land.

Het mekka van de Californische wijngaarden in Napa Valley / foto S.G.