OIV ziet wijnproductie in 2024 zakken naar laagste niveau sinds 1961
Naar inschatting van de Internationale organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV) zal het aantal geproduceerde liters dit jaar zakken naar het laagste niveau sinds 1961. Dit komt vooral door moeilijke weersomstandigheden. De mondiale wijnproductie zou daardoor dalen naar 227 à 235 miljoen hectoliter wijn. Dat is 2 procent minder dan in 2023 en 13 procent lager dan het tienjarig gemiddelde.
De grootste wijnproducent ter wereld is niet langer Frankrijk, maar Italië. Frankrijk zakt naar de tweede plaats. De Franse wijnboeren hebben een erg slecht jaar achter de rug en zagen hun productie met bijna een kwart zakken. Op plaats drie van grootste wijnlanden staat Spanje, gevolgd door de VS. Dat meldt de nieuwsbiref van VILT, het Vlaams infocentrum voor land- en tuinbouw.
In Europa zal dit jaar naar schatting 139 miljoen hectoliter wijn worden geproduceerd. Het leeuwendeel komt uit Italië. Dit land stevent af op een productie van 41 miljoen hectoliter wijn, wat 2,7 miljoen (+7%) meer is dan het jaar voordien. We zien hier dus een gedeeltelijk herstel van wat in 2023 een opmerkelijk lage oogst was, de slechtste sinds 2017. Het volume voor 2024 ligt echter nog steeds 13 procent onder het vijfjarig gemiddelde. Ongunstige weersomstandigheden in de meeste Italiaanse wijnregio's, vooral in het noorden, waar een aanzienlijk deel van de wijngaard werd getroffen door hagelbuien, laten hun sporen na.
Maar het mindere weer in Italië is niets vergeleken met wat de Franse wijnboeren te verduren kregen. Frankrijk zal naar verwachting 36,9 miljoen hectoliter produceren in 2024, en dat is een forse 10,9 miljoen hectoliter minder dan in 2023. We spreken van een daling van -23 procent. De productie ligt 16 procent lager dan het vijfjarig gemiddelde, en dit is naar schatting de laagste productie sinds het historisch lage record in 2017, toen slechts 36,6 miljoen hectoliter werd geproduceerd.
De productie werd geteisterd door ongunstige weersomstandigheden in het hele land, van bloei tot oogst. Veel Franse wijngaarden werden getroffen een koud en nat voorjaar, net toen de wijnranken in bloei stonden. Vrieskou en hagel hebben vele druiven letterlijk kapotgeslagen. Daarbovenop was meeldauw alomtegenwoordig tussen de druivenranken, een schimmel die gedijt bij vochtig weer.