Nieuwe wijngaard in Moorslede

Rumbekenaars Marc Dewulf en Charlotte Loosveld startten de voorbij weken met het aanplanten van hun wijngaard in de Diepestraat in Moorslede. Het koppel hoopt om binnen vijf jaar de eerste flessen wijn uit De Wulfgaard te kunnen halen.

Langs de heuvelachtige Diepestraat in Moorslede plantten Charlotte Loosveld en Marc Dewulf de voorbije weken samen met een pak vrienden en familieleden achthonderd wijnstokken aan. Het Nieuwsblad publuiceert vandaag een reportage met de initiatiefnemers.
"Wij zijn al jarenlang wijnliefhebbers. Tijdens een televisieprogramma hoorden we iemand spreken over een cursus wijnbouw. Het startschot om zelf een grote uitdaging aan te gaan en een eigen wijngaard te verwezenlijken", legt de 49-jarige Rumbekenaar, die werkzaam is in de farmaceutische sector, uit.

Terwijl Marc een cursus wijnbouw en wijnmaker volgt bij Syntra West in Ieper, is hij samen met Charlotte (43) al volop bezig met de ontwikkeling van hun wijngaard. Het koppel liet zijn oog vallen op een stuk grond van 2.500 vierkante meter in de Diepestraat in Moorslede. "De helling is zuidelijk gericht en er is een goede waterhuishouding. Uit de bodemanalyse bleek dat wijnbouw hier mogelijk is."

Inmiddels werden al achthonderd wijnstokken aangeplant. Het koppel koos voor verschillende druivensoorten. De vierhonderd stokken met Pinot Gris zullen gebruikt worden om een stille witte wijn te ontwikkelen. Driehonderdvijftig wijnstokken met de Duitse Acolondruif kunnen binnen enkele jaren een lekkere rode wijn of rosé opleveren. Daarnaast plantten Marc en Charlotte vijftig wijnstokken die de Duitse blauwe druivensoort Cabernet Dorsa moeten voortbrengen. "We proberen zowel rode als witte wijn te maken. Zo is er voor elk wat wils."

Marc en Charlotte willen binnen een vijftal jaar met de eerste flessen van hun wijn op de markt komen. "Hopelijk kunnen we met onze wijngaard, die intussen werd gedoopt tot De Wulfgaard, een streekproduct op de markt brengen." Ondertussen moet het Rumbeekse koppel nog enkele jaar geduld uitoefenen. Marc leert in die tussentijd verder de kneepjes van het vak. Samen met een vijfentwintigtal andere cursisten krijgt hij les van Geurt van Rennes, die al een dertigtal jaren ervaring heeft binnen de wijnbouw. "De cursus loopt telkens twee maanden voor op wat hier op het wijnveld gebeurt. Zo kan ik de opgedane kennis onmiddellijk gebruiken", besluit de Rumbekenaar.