Netwerk Italiaanse wijnfraudes opgerold

In Italië is wijnfraude op grote schaal aan het licht gekomen. Een netwerk van wijnhandelaren verkocht dure en exclusieve wijnen via een online winkel, maar onderzoek heeft uitgewezen dat het om oplichterij gaat. In werkelijkheid werden de flessen, die chique etiketten droegen, gevuld met goedkope wijn. Dat bericht de krant De Tijd vandaag.

"Behalve in Italië circuleerde de valse wijn ook in België, Frankrijk, Duitsland, Spanje en de Verenigde Staten. Voor de magnumflessen van anderhalve liter werd tot 1.000 euro gevraagd", zegt de Europese politiedienst Europol in een persbericht. Voor de lege wijnflessen - met de authentieke etiketten - werkte het netwerk samen met "twee individuen uit de voedselindustrie", die de flessen recupereerden bij restaurants. "Daarna werden de flessen verzegeld met kurken en nagemaakte capsules. De daders werkten met verpakkingsfolie en valse garantiezegels om het verschil te verdoezelen."
Europol kwam de organisatie online op het spoor. "Zodra iemand van het netwerk via het e-commerce­platform contact legde met een koper breidden de vervalsers hun promotie-­aanbiedingen nog verder uit, waardoor de prijzen veel lager waren dan gewoonlijk op de markt."
Namaak met topwijnen komt regelmatig voor. Heel wat topdomeinen investeren in technologische snufjes om de juistheid van hun wijn te herkennen.