Na rampzalige vorst oogst Wijndomein Schorpion dit jaar geen enkele druif
De voorjaarsvorst en de daaropvolgende kwakkelzomer tekenen dit jaar voor een historisch lage wijnoogst in Limburg. Een rondvraag leert dat de wijnbouwers gemiddeld amper 50 procent van een normale oogst verwachten. Sommigen gaan dit jaar zelfs helemaal geen druiven plukken. Dat schrijft de krant Het Nieuwsblad vandaag.
De voorgaande jaren werd half september al gestart met de druivenpluk in de Limburgse wijngaarden. Dit jaar zal de pluk in de meeste domeinen pas eind september, begin oktober goed op gang komen. "Eigenlijk is dat niet abnormaal", zo verzekeren de wijnboeren. "Vroeger begonnen we nooit voor oktober met de pluk. Door de warme zomers zijn we de jongste jaren wat vroeger gestart met het binnenhalen van de druiven. Dit jaar begint de oogst weer op een normaal tijdstip."
De voorjaarsvorst op 23 april was het begin van een heel moeilijk jaar voor de Limburgse wijnbouwers. "De voorjaarsvorst heeft zware schade toegebracht. Tijdens de bloesemperiode in juni kregen we dan nog eens koud en nat weer met een slechte vruchtzetting tot gevolg. Pas in augustus werd het weer wat beter", zegt Joyce van Rennes van Wijnkasteel Genoels-Elderen. "We zullen dit jaar een kleine oogst hebben. Ik verwacht niet meer dan 50 procent van een normale opbrengst. Over de kwaliteit ben ik vrij optimistisch. De druiven zijn gezond, er hangen mooie trosjes aan de stokken. De druiven voor onze stille wijnen gaan we wellicht eind september of begin oktober plukken. Rode wijn gaan we dit jaar zeker niet maken."
Vorst gooit hele oogst weg
Sommige wijnbouwers gaan dit jaar helemaal niet oogsten. Dat is onder meer het geval voor wijndomein Schorpion uit Vliermaal. "Dat hebben we de dag na de vorst in april al beslist. Alles was afgevroren. Dat is nooit eerder gebeurd in al die jaren dat we wijn maken", zegt Wilfried Schorpion. "Gelukkig hebben we een paar heel goede jaren achter de rug. We hebben dus nog voldoende wijn in voorraad zodat we de komende maanden niet zonder bubbels zullen vallen. En nee, we gaan onze prijzen niet verhogen."
Ook wijndomein De Caybergh uit Herk-de-Stad gaat geen druiven plukken. "In juni hebben we al het fruit afgeknipt", zegt Stijn Maris. "We hadden misschien een beetje kunnen oogsten, maar zoveel energie en tijd investeren voor zo weinig opbrengst, dat zagen we niet zitten. Daarom hebben we gekozen voor de korte pijn en alles af te knippen. Zo geven we onze planten rust met het oog op volgend jaar."
Wijndomein Aldeneyck in Maaseik heeft door de matigende invloed van de nabijgelegen Maas haast nooit vorstschade. "Ook dit jaar was de vorstschade beperkt", zegt Karel Henckens. "Veel erger was de misbloei door de aanhoudende regen in mei en juni. Dat heb ik in 25 jaar nog nooit meegemaakt. Ik hoop nog op 60 procent van een normale oogst, maar vrees dat het eerder 50 procent zal worden. De druiven rijp krijgen, is geen probleem. Ik heb afgelopen week al een eerste perceel pinot noir kunnen plukken."
"We hebben ontzettend veel werk gehad om onze wijngaarden gezond te houden. Maar dat heeft geloond. De kwaliteit van de druiven is zeer goed. Daarom spreek ik liever niet over een rampjaar", zo stelt Henckens. "Minder druiven aan de stokken bevordert de rijping en de concentratie. We gaan minder wijn kunnen maken, maar die gaat wel zeer goed zijn. Dat neemt niet weg dat ik toch liever wat meer druiven aan de stokken had zien hangen."