Muziekproducer en wijnliefhebber Quincy Jones veilt wijnen bij Christie’s

Op een online veiling biedt Christie’s ruim 150 kavels aan uit de kelder van trompettist, componist en producer Quincy Jones.

Tijdens de laatste veiling van het seizoen verkoopt Christie's flessen uit de persoonlijke wijncollectie van muzieklegende Quincy Jones, wiens indrukwekkende carrière zich uitstrekt over het spelen van trompet bij Lionel Hampton en Elvis Presley, het produceren van Michael Jackson's Thriller, het arrangeren voor Frank Sinatra en Count Basie, en veel meer.

De online verkoop, die begon op 30 november en loopt tot en met 11 december, omvat meer dan 150 kavels, waaronder alle vijf Bordeaux premier grand cru's, grand cru uit Bourgogne en topnamen in Champagne, Napa en daarbuiten, veel in grote formaten en van uitzonderlijke wijnjaren.

Tot de meest opwindende wijnen die worden aangeboden behoren vier flessen Château Cos-d'Estournel 1928, één fles Château Latour 1933 (geboortejaar van Jones) en Château Mouton-Rothschild 1934. De rest van het Bordeaux-aanbod omvat onder meer Palmer, Talbot, Lynch Bages. De rechteroever is goed vertegenwoordigd door Pétrus (inclusief flessen uit de wijnjaren 1947, 1981 en 1988) en Château Cheval Blanc. Sauternes verschijnt met Château d’Yquem.

Buiten Bordeaux wordt Champagne vertegenwoordigd door rijpe Krug Brut Blanc de Blancs Clos du Mesnil, Salon Brut Blanc de Blancs Le Mesnil en meer. Het aanbod van grand cru Bourgogne omvat de Côte d'Or, inclusief witte en rode wijnen van Louis Latour, Domaine des Lambrays, Camille Giroud en vele anderen. Buiten Frankrijk schittert Jones’ passie voor Piemonte in de rijpe flessen Gaja Barbaresco, die hij zijn ‘favoriet der favorieten’ noemt, en de Nieuwe Wereld laat zich sterk zien met edelstenen van Ridge, Penfolds en meer.

Een van de veilingloten: Mouton Rothschild 2000 / foto website Christie's