Moratorium in Frans-Russische champagnetwist
Het ziet ernaar uit dat de champagne die de Russen tijdens de eindejaarsdagen drinken alsnog ‘champagne’ mag worden genoemd. De geest van de Frans-Russische bubbeltwist zit weer even in de fles.
Afgelopen zomer had de Russische president Vladimir Poetin zijn fiat gegeven voor een nieuwe wet. Die bepaalde dat op het rugetiket van Champagne-flessen geen ‘champagne’ meer mocht prijken, maar ‘schuimwijn’. Het woord ‘champagne’ zou voortaan voorbehouden worden voor lokale Russische champagne.
De verplichting slaat op de kleine lettertjes op de achterkant van de fles. Op de voorkant zou nog altijd champagne, in Latijns schrift, mogen worden gebruikt.
De Franse Champagnehuizen waren geschoffeerd en kondigden uit protest een uitvoerverbod aan. Rusland is de 15de exportbestemming voor champagne. Maar in waarde scoort de uitvoer hoger. ‘Russen kopen de betere flessen’, aldus de topman van het Comité Champagne in juli in Le Monde.
De economische diplomatie van niet minder dan drie Franse ministers - Bruno Le Maire, Julien Denormandie en Franck Riester - heeft nu vruchten afgeworpen. Het moratorium geldt slechts voor twee maanden, maar het stelt de Champagneproducenten in staat flessen te verzenden die op tijd in de wijnwinkels en restaurants zullen arriveren voor de eindejaarsfeesten, de periode waarin het grootste deel van de markt wordt gemaakt.
Dinsdag raakte bekend dat Rusland de wet tot eind dit jaar on hold zet. Aanvankelijk werd een moratorium van een jaar onderhandeld. De Fransen hopen dat de Russen nog definitief bijdraaien.
"Dit lost niet alles op, en wij zijn vastbesloten om in deze periode van werkzaamheden, die nu begint, definitieve vooruitgang in deze kwestie te boeken", verzekert Franck Riester, de Franse minister voor Buitenlandse Handel. Het Franse kamp wil op zijn minst dat de Champagneproducenten definitief toestemming krijgen om de term 'sjampanskoye' te gebruiken. De Champagne-industrie is verheugd over de aankondiging van het moratorium", aldus de vereniging van wijnbouwers en wijnhandelaars. Zij blijft aandachtig voor de ontwikkelingen die tussen nu en het einde van het jaar worden verwacht in het kader van de Frans-Russische dialoog om op lange termijn te komen tot de volledige erkenning van de benaming 'Champagne' in Rusland.
