Moët & Chandon presenteert zijn Grand Vintage 2013

Moët & Chandon onthult deze week zijn Grand Vintage 2013, de 75e vintage van het huis, gemaakt van druiven die in de herfst van 2013 zijn geoogst. Herfstaroma’s, een knappe balans en een strakke structuur kenmerken de Grand Vintage 2013. Samen met de Grand Vintage Rosé 2013, de 44e rosé vintage van het huis, belichamen deze wijnen de eigen vinificatie van het huis .

Elke Moët & Chandon Grand Vintage vertelt het unieke verhaal van een specifiek jaar. Een Grand Vintage is origineel gecreëerd rond de interpretatie van de Chef de Cave, uit een selectie van de meest opmerkelijke wijnen van één enkel jaar. Sinds 1842, toen Moët & Chandon Grand Vintage-champagnes voor het eerst werden gemaakt om te voldoen aan de eisen van Britse en Amerikaanse liefhebbers voor meer rijpe wijnen, weerspiegelt elke vintage de subjectieve en emotionele beoordeling van de Cellar Master van de persoonlijkheid en het potentieel van elke druivensoort, en zijn respect voor de eigenheid van elk oogstjaar in een bepaald jaar.

“Een blend maken voor een Grand Vintage bij Moët & Chandon is als werken met fotonegatieven: je kunt vormen en contouren zien, je hebt misschien vertrouwen in het resultaat, maar je weet pas zeker hoe de foto eruit zal zien nadat je hem hebt ontwikkeld”, zegt Benoît Gouez, Chef de Cave bij Moët & Chandon.

Het jaar 2013 kenmerkte zich door de koude winter die de groeicyclus vertraagde en resulteerde in een later dan gebruikelijke oogst in oktober. De gemiddelde knopbreuk was op 27 april, ongekend sinds 1969. De lente bracht vocht en verlengde koele perioden die gunstig waren voor de groei. De bloei, die aanvankelijk verstoord werd in de vroegste percelen van chardonnay, vond begin juli plaats toen het mooie weer terugkeerde, zo'n 20 dagen later dan het gemiddelde over 10 jaar. In juli en augustus waren de temperaturen normaal tot iets boven het gemiddelde, met weinig regenval, hoewel hagelbuien erin slaagden zo'n 600 ha wijnstokken te vernietigen. In die warmere omstandigheden werd de vertraging in het rijpen met ongeveer 15 dagen ingekort. September was vrij koel en, ondanks zonnige perioden, vrij nat.

Foto Moët & Chandon