Daar is de Gend-Viti: mobiele politiebrigade houdt oogst in Champagne in de gaten

Voor het eerst ooit volgt een speciale brigade van de gendarmes de oogst in Épernay, in de Champagne. Ze doen dat sinds 15 augustus. Hun doel: het bestrijden van diefstal en milieuschade, maar ook zwartwerk van seizoenarbeiders.

Het is een regelrechte primeur! Sinds 15 augustus zet de gendarmerie van Épernay een specifieke mobiele brigade in: de Gend-Viti. Yann Basso, commandant van de gendarmeriecompagnie van Épernay: "We willen het territorium veilig stellen tijdens een gevoelige periode. We zullen strijden tegen diefstal, aantasting van het milieu, geweld, zwartwerk... En het verkeer in goede banen leiden, met name door de toestroom van arbeiders en tijdens de loonverwerken aan het einde van het seizoen", specificeert de agent. La Gend-Viti zal tot 25 september het grondgebied van de Champagne overzien.

De gendarmes die ter plaatse worden ingezet, kennen het gebied perfect. "Ze zijn afkomstig uit de staf van de vijf brigades waar ze al lang zijn toegewezen", legt Yann Basso uit. Dat gaan dan over Avize, Aÿ-Champagne, Dormans, Montmirail en Épernay. De gendarmes zijn uitgerust met elektrische mountainbikes, waardoor ze zich zeven dagen per week, ook 's nachts, door de wijngaarden kunnen verplaatsen. Ze hebben ook klassieke voertuigen, evenals een mobiele commandopost die in een bus is geïnstalleerd.