Mergelbrand vernielt wijnvoorraad Château Neercanne

De brand die sinds donderdagavond in de mergelgrotten in Kanne woedt, heeft desastreuze gevolgen voor de authentieke mergelgroeve en voor het sterrenrestaurant Château Neercanne in Maastricht. De keuken, voorraadkelder en feestgrot van de zaak kunnen niet meer worden gebruikt. De schade overstijgt de 200.000 euro.

"Meer dan 10.000 flessen wijn zijn verloren. En dat doordat een paar figuren opgeslagen hooi in brand staken", zegt directeur Peter Harkema van Château Neercanne aan de redactie van Het Belang van Limburg.
"Dit zijn Tsjernobyl-toestanden. Ik zie onze werktafels in de keuken, maar we mogen er niet in", zucht Harkema. "Door gevaar voor koolstofmonoxide mogen we niet in onze bijgebouwen. In de grotten staan ook onze diepvriezers en onze koeling met voorraad, maar we mogen er gewoon niet aan. De voeding is aangetast. Het is waanzin".
Directeur Harkema vreest dat zijn waardevolle wijnkelder met 10.000 flessen volledig verloren is. "Die hebben allemaal kurken die ook ademen. Die wijn kan je niet meer drinken."

Peter Harkema baat Château Neercanne al 33 jaar uit samen met zijn vrouw. "Het voelt alsof we vandaag onze eerste dag beleven. Alles moet in stelling worden gebracht: koelcontainers huren, nieuwe verse producten bestellen..." Het is improviseren geblazen, want vandaag zijn er twee bruiloften. "We hebben de zeventig gasten die gereserveerd hadden in het sterrenrestaurant afgebeld om op die plaats de bruiloften te laten plaatsvinden. De toekomstige bruidsparen waren wel heel gelukkig dat ze in het kasteel mogen feesten." (lacht)
"Onze kaart hebben we aangepast. Er was een beperkt menu. Ik heb ook even naar Michelin gebeld om hen te verwittigen. Deze situatie vraagt om echt ondernemerschap en we zullen een beetje gas moeten geven", zegt de zakenman. "We hebben het altijd leuk gevonden dat we via de grotten met België verbonden waren, maar vandaag is het toch wat minder prettig."

Hooi

De Nederlander begrijpt niet dat een boer in Riemst toelating kreeg om hooi op te slaan in de grotten. Liefst 800 m³ ligt er. Het is dat hooi dat donderdagavond werd aangestoken. Rond 21.15 uur liep bij de brandweer een oproep binnen dat er in de mergelgrotten van de Muizenberg in Kanne een hevige rookontwikkeling werd opgemerkt. Uit de diverse ingangen en luchtkokers kwam een verstikkende, stinkende witte damp.
Landbouwer Mathieu Vrancken gebruikt de oude mergelgroeven als opslagplaats en dierenstalling. Enkele zware stieren en een tiental koeien werden in veiligheid gebracht, hiervoor werd een veearts opgeroepen. De brandweerkorpsen van Maastricht, Lanaken en Bilzen bestreden de hooibrand. 
Bevelhebber René Biermans van Maastricht vermoedt brandstichting.

Peter Harkema in de mergelkelder / Foto Stéphane Godfroid