Megavino 2017 zet Bulgarije op de proeftafel

Frankrijk, Spanje, Italië, minder voor de hand liggende landen als Oostenrijk en Libanon, of het verre Californië, allemaal waren ze al gastland in het 19-jarig bestaan van de grootste wijnbeurs in de Benelux. Maar een land uit het voormalige oostblok? Dat ontbrak nog op het ondertussen rijk gevulde lijstje. Met Bulgarije wordt niet alleen dat gat opgevuld maar weet Megavino ook het snelst groeiende land uit dat voormalige oostblok te strikken.

Bulgarije wordt terecht het meest moderne land van het ‘nieuwe’ Europa genoemd. Maar het heeft jaren geduurd vooraleer het echt au sérieux genomen werd. De geschiedenis van de wijnbouw lijkt onlosmakelijk verbonden met die van het land. Tot 1989 heerste er een communistisch regime zodat de druiven van de toen 195.000 ha wijngaarden tegen een vaste prijs verkocht moesten worden aan de staat. Hierdoor was er geen interesse om goede kwaliteitsdruiven te verbouwen want men kreeg er toch niet meer geld voor.

Vanaf de jaren 1970 ging men hulp zoeken bij Amerikaanse oenologen in California om de vinificatiemethoden te moderniseren en de kwaliteit van de wijn te verbeteren om zo internationaal mee te kunnen spelen. Het resultaat was dat begin de jaren ‘80 Bulgarije één van de grootste wijnexportlanden was met Engeland als de grootste afnemer. In 1989, na de val van de muur in Berlijn, werd Bulgarije een democratische meerpartijenrepubliek. De wijnproductie stortte in elkaar. Dit kwam doordat de gronden terug werden gegeven aan hun oorspronkelijke eigenaars die plotseling land met wijngaarden kregen waar mee ze niet wisten wat aan te vangen. Men had immers niet de kennis om druiven te telen noch om wijn te maken en ook materiaal ontbrak. Hierdoor kwamen de wijngaarden letterlijk in verval.

In 2000 kwam er een kentering door de speciale agrarische steunprogramma’s om het maken van wijn te bevorderen. In 2007 wordt Bulgarije lid van de Europese Unie en kan het rekenen op Europese landbouwsubsidies wat de wijnproductie positief gestimuleerd heeft.Op Megavino pakt Bulgarije uit met een centrale stand waar een twintigtal producenten, zowel gevestigde waarden als nieuwe domeinen, present tekenen. Een buitenkansje voor de wijnliefhebber om die nieuwe Bulgaarse wind in het glas te kunnen ontdekken!

Ook Griekenland en Georgië voor het eerst

De 'grote drie', lees Frankrijk, Spanje en Italië, vormen al verschillende jaren het speerpunt van Megavino. En ook dit jaar zijn ze opnieuw aanwezig met hun vooraanstaande regio’s. 
De sterkste groeier dit jaar wordt Portugal. In oppervlakte voor het eerst even groot als de klassieke drie met tal van producenten zowel uit het noorden (Vinho Verde, Douro en Daõ) als het zuiden (Lisboa, Tejo en Alentejo).
Premières zijn er voor Griekenland dat met een hypermodern paviljoen uitpakt, een eigen tasting bar waar tal van domeinen kunnen geproefd worden, én flink wat becommentarieerde workshops.
Ook Georgië, vaak wel eens de bakermat van de wijn genoemd, is voor het eerst aanwezig met verschillende producenten gegroepeerd op één paviljoen.

Andere blikvangers zoals steeds: Californië, de Belgische wijnbouwers wereldwijd met aan hun zijde de producenten uit eigen land, Duitsland, net als stevige delegaties uit Zuid-Afrika, Argentinië, New York, Australië tot zelfs Roemenië en Slovenië. Nog leuk: de allerbeste wijnen, lees: gouden medailles, op het blok van het Concours Mondial van Brussel die vrij te proeven zijn.

Spirts wordt écht mega

Spirits zijn meer dan ooit in opmars en uiteraard complementair aan het wijnsegment. Daarom dat Megavino voor het eerst uitpakt met een groots Spirits paviljoen: een aparte ruimte geconcipieerd in een hippe ‘black box’, binnen hetzelfde paleis maar met een totaal andere aankleding. Op de centrale demostand – lees cosy bar – kan u heel wat bartenders aan het werk zien, net als op het centrale Calvados paviljoen, terwijl de omringende standen de bezoeker laten kennismaken met whisky, cognac, gin en uiteraard vermout, de nieuwe hype. Leuk weetje: ook de enige echte Belgische whisky – The Belgian Owl – zal op het Spirits paviljoen aanwezig zijn.

Rijkelijk gestoffeerd animatieprogramma

Megavino blijft trouw aan zijn concept: een gemoedelijk en no nonsens wijnsalon, goed voor 10.000 m2 oppervlakte met 380 exposanten uit meer dan 35 landen, waar je zoveel meer kunt beleven dan louter wijn proeven. In de aparte en loungy aangeklede animatiezalen – maar ook op de vele stands! – worden non stop masterclasses, becommentarieerde proeverijen, demo’s en workshops georganiseerd over alle mogelijke thema’s die gelinkt zijn aan wijn. Vaak is inschrijven niet eens nodig, gewoon het animatieprogramma consulteren en zich aanmelden op de locatie. En belangrijker nog, ze zijn gratis!

Praktische info:

Megavino 2017, van 20 tot 23 oktober in Paleis 3 van Brussels Expo.

Vrijdag 20/10 van 18 tot 22u30
Zaterdag 21/10 van 11 tot 19u00
Zondag 22/10 van 11 tot 18u00
Maandag 23/10 van 10 tot 18u00

Toegang: 12€ pp online, 15€ aan de kassa, degustatieglas en beursplan inbegrepen

www.megavino.be