Frescobaldi koopt met Domaine Roy & fils in Oregon eerste domein in VS

De Italiaanse wijngigant Marchesi Frescobaldi is uitgebreid naar de Verenigde Staten door Domaine Roy & fils in het hart van de Willamette-vallei in Oregon op te pikken.

De familie Frescobaldi produceert sinds de 14de eeuw wijn in Toscane en heeft een klantenbestand opgebouwd met onder meer Michelangelo en koning Hendrik VIII. Haar iconische landgoederen zijn Ornellaia, Castel Giocondo, Castello Nipozzano en Castello Pomino. Marchesi Frescobaldi heeft nauwe banden met de familie Mondavi in Californië, maar dit is de eerste overname van een wijnmakerij in de Verenigde Staten.

Marc-André Roy en Jared Etzel richtten in 2012 in Oregon het landgoed van 16 ha van Domaine Roy & fils op. Hun vaders - Robert Roy en Michael Etzel - richtten in 1991 Beaux Frères op, een van de meest prestigieuze wijnmakerijen in de Willamette-vallei.
Marc-André Roy is momenteel de voorzitter van het bedrijf en Jared Etzel - die opgroeide bij Beaux Frères - is de wijnmaker. Hij produceert uitsluitend wijnen van op het landgoed geteelde druiven, die 100% biologisch zijn en zonder irrigatie worden verbouwd.

Pinot noir is de belangrijkste druivensoort die wordt verbouwd op Domaine Roy & fils, maar het domein heeft ook een perceel van 2 ha gewijd aan chardonnay.

Lamberto Frescobaldi, president van Marchesi Frescobaldi, studeerde wijnbouw en oenologie aan de Universiteit van Californië, Davis, en wilde al lang uitbreiden naar de Verenigde Staten.

Lamberto Frescobaldi, voorzitter van Marchesi Frescobaldi, studeerde zelf wijnbouw in Californië/ foto SG