Lize Willems van ‘Ma Marraine’ in Tongeren nieuwe Lady Chef of the year

​Lize Willems (30) van Ma Marraine in Tongeren is, een jaar na de opening van haar restaurant, verkozen tot Lady Chef of the year 2024. Ze overtuigde de Lady Chef Academy door haar eenvoudige keuken en winnende smaakcombinaties.

"Lize Willems is een Lady Chef met een plan", klinkt het bij juryvoorzitster Femke Vandevelde. "Dat bewees ze in de Culinary Challenge door zeer goed voorbereid en zorgvuldig te werk te gaan. Haar beide gerechten – een opgelegde creatie rond onglet en een gerecht met ‘onbekende’ vissoort waarrond ze moest improviseren – sprongen eruit door de smaakintensiteit, structuur en zin voor detail".

Bij Lize hoort geen standaardverhaal van een chef die van kleins af aan droomde van een eigen restaurant. Het was pas door studentenjobs in cafés en restaurants, dat ze een carrière in de horeca overwoog. Ze schreef zich op haar 23e in bij Hotelschool Ter Duinen voor een opleiding van een jaar en zo groeide de liefde voor het koken. Lize werkte nadien bij restaurants als In de Zwaan in Gelmen, Mondieu in Koksijde en Ralf Berendsen in Lanaken. Het was de leerschool bij Ralf Berendsen (La Butte au Bois) die de doorslag gaf om als chef verder te gaan. Ze werd een vast lid van het team, waar ze drie jaar chef patisserie was. "Het was Ralf die me het laatste zetje gaf om nadien mijn eigen zaak te starten”, vertelt Lize. "Noem hem gerust mijn mentor. Ik wissel nog vaak van gedachten met hem, ter inspiratie".

In 2023 startte Lize haar eigen zaak, Ma Marraine, in het hartje van Tongeren. Het restaurant is een ode aan haar meter. Het valt meteen op hoe huiselijk de sfeer aanvoelt. "Ik wou bewust een kleinschalige zaak, waar ik contact kan houden met mijn klanten". De warme setting en pure, eenvoudige keuken is een schot in de roos, wat haar onderscheidt van andere zaken. Vaak bokst ze haar menu pas de dag tevoren in elkaar, en laat de inspiratie vloeien op het moment zelf. "Ik ga dan aan de slag met de producten die voorhanden zijn bij de boeren en leveranciers uit de buurt en probeer zo tot verrassende maar heerlijke smaakcombinaties te komen. Bij mij moet je niet zijn voor veel poespas op je bord, wel voor een lekker stuk vlees of vis, pure smaken en ingrediënten en dat eenvoudig gedresseerd". Het reflecteert Lize ook als persoon: spontaan, rechtuit, een tikkeltje chaotisch maar met een natuurlijke flair waar velen jaloers op zouden zijn.

In de rand van de wedstrijd werden ook volgden prijzen uitgereikt:
- Lady Chef One to watch 2024 by Palux: Laurence De Smet, sous-cheffe Hof van Cleve (Kruisem)
- Lady Chef Rookie 2024 by Bidfood: Elin Vandenbroucke, studente Spermalie
- Lady Chef Public prize 2024: Slava Tcherbak, Fleur de Sel (Komen)