Limburg produceert kwart minder wijn door natte zomer

In Limburg ligt de verwachte wijnopbrengst tot een kwart lager dan normaal, al zijn er grote verschillen tussen de wijndomeinen. Dat leert een bevraging van Het Belang van Limburg.

"In Limburg zijn we aan de strenge vorst ontsnapt, maar door de kletsnatte zomer hebben ook onze wijnboeren moeten strijden tegen schimmelziekten zoals meeldauw en valse meeldauw. Vraag is vooral hoe goed elke wijnboer erin geslaagd is om met preventieve bestrijdingsmiddelen de schimmel uit zijn wijngaard te houden", weet Geurt van Rennes, broer van wijnmaakster Joyce van Wijnkasteel Genoelselderen in Riemst. "Wie biologisch werkt en op vochtige leemgrond zit, heeft het in zo'n geval natuurlijk een pak moeilijker."

Joyce van Rennes schat het volumeverlies voor wijndomein Genoelselderen op ongeveer 25 procent. "Omdat wij biodynamisch werken, was het heel moeilijk om schimmelinfecties overal buiten te houden." Het wijndomein heeft beslist om dit jaar enkel mousserende wijn te produceren, waarvoor in principe iets minder suiker van de druif nodig is. "We beginnen een dezer dagen met de pluk. Minder kwantiteit hoeft overigens niet minder kwaliteit te betekenen, want het nazomerzonnetje van de voorbije weken heeft de druiven een flinke kwaliteitsinjectie gegeven."

Karel Henckens van wijndomein Aldeneyck in Maaseik verwacht zo'n 15 procent minder te oogsten. "Dankzij onze preventieve bestrijding hebben we de schimmelziekten op onze percelen goed onder controle kunnen houden. Uiteraard was er wel even paniek toen het deze zomer blééf regenen, maar eigenlijk mag ik niet klagen. De septemberzon heeft veel goedgemaakt, waardoor de kwaliteit van de druiven prima is. We laten ze nog even hangen zodat ze volop voedsel kunnen opnemen. Vorig jaar heb ik trouwens meer druiven verloren door de zonnebrand."

Ook Peter Colemont van wijndomein Clos d'Opleeuw in Borgloon benadrukt dat een mindere oogst allesbehalve synoniem hoeft te staan met minder goede wijn. "Door hagelschade heb ik de helft minder opbrengst. Nooit meegemaakt. Maar minder druiven betekent ook dat het fruit meer voedsel krijgt. Zeker nu de zon de voorbije weken goed heeft geschenen. De kwaliteit kan nog uitstekend zijn."

In de wijngaarden van wijndomein Hoenshof in Borgloon werd begin deze week al gestart met de pluk van druiven voor mousserende wijn. "Traditionele rassen zoals de chardonnay en pinot noir zijn heel gevoelig voor schimmelinfecties, daar is tot de helft van de oogst verloren", weet wijnbouwer Ghislain Houben, die samen met zijn zoon Jeroen meer dan 30 hectare verbouwt. "Gelukkig bestaat het grootste deel van ons domein uit nieuwe rassen die minder gevoelig zijn voor schimmelinfecties. Bij ons valt de schade door het vochtige weer dus mee, maar algemeen schat ik dat de opbrengst in Limburg tot een kwart lager zal liggen. Ik denk dat veel collega's zullen moeten uitwijken naar mousserende wijnen. Voor de stille rode en witte wijnen blijft het afwachten tot de pluk of de kwaliteit voldoende zal zijn."

Foto SG