Licata Vini Limburgse kmo van het jaar

Wijnhandel Licata Vini uit Diepenbeek is uitgeroepen tot Limburgse kmo van het jaar. De award voor de meest beloftevolle kmo ging naar gezelschapsspellenspecialist Het Spelhuis uit Zonhoven.

De award is bestemd voor de kmo die er op verschillende vlakken bovenuit steekt: qua financieel beleid, op het vlak van innovatie, internationaal ondernemen, HR, energie & milieu, en marketing & communicatie. Dat meldt Het Belang van LImburg.

Laurent Licata (48), de tweede ­generatie aan top van het Diepenbeekse familiebedrijf, mocht woensdagavond de award in de lucht steken. Licata Vini zet daarmee de kers op de taart na een turbulente periode. "Ons boekjaar eindigt per 30 juni", licht Laurent Licata toe. "In ons eerste coronajaar 2019-2020 zagen we maar liefst 40 procent van onze normale omzet verloren gaan door de horecasluitingen. Maar het jaar nadien wisten we dat om te buigen tot een meerverkoop van 10 procent. Met een omzet van 10,3 miljoen euro was het voorbije boekjaar het beste ooit uit onze 42-jarige geschiedenis."

Licata Vini werd opgericht door vader Calogero Licata. Zoon Laurent stapte midden de jaren negentig in het bedrijf als chauffeur en magazijnier, vooraleer hij enige jaren later en na zijn studie bedrijfsmanagement de fakkel van zijn vader overnam. "Ik heb het geluk gehad dat mijn vader het bedrijf snel heeft kunnen loslaten. Dat maakte dat ik al gauw de vrije hand kreeg", getuigt de winnaar.

Licata Vini was ongeveer het eerste bedrijf dat in 1999 al experimenteerde met een eigen webwinkel. De eerste Facebookpost dateert van 2009, nu telt Licata Vini zo'n 22.000 volgers.

"Het is onder meer om die vooruitziende visie dat Licata Vini de award krijgt toegekend", licht juryvoorzitter Geert Lambrechts toe. "Ze werken bovendien al meer dan tien jaar met een databasegedreven marketingsysteem. Het Diepenbeeks familiebedrijf was er ook als de kippen bij om de knowhow van een externe bestuurder in huis te halen."

Licata Vini telt ondertussen 27 medewerkers plus een aantal interimkrachten.