Wijnschrijver Kristel Balcaen legt ‘Wijnboek voor foodies’ in de rekken

Wijnschrijver Kristel Balcaen bundelt met haar eerste boek ‘Wijnboek voor foodies’ expertise rond wijn en gerecht.

"Ik ben nooit naar een appelschool geweest, en heb ook geen diploma als peersommelier. Toch weet ik dat ik schone van Boskoop verkies boven granny smith, en liever doyennéperen lust dan conference", schrijft Balcaen in de inleiding van haar boek. "En dat vinden we normaal, want bij de meeste dranken en voedingsproducten vertrouwen we op onze smaak om te beslissen wat we lekker vinden. Voor wijn ligt dit anders. Op de een of andere manier zijn we er in de wijnwereld in geslaagd om ons kernproduct, gegist druivensap, te omringen met elitisme en mystiek. Daardoor hechten wijnliefhebbers soms meer waarde aan scores en beoordelingen door anderen, dan aan wat hun eigen zintuigen hun vertellen".

De wijnwereld is inderdaad bijzonder complex: het aanbod is immens en er wordt druk geëxperimenteerd met druiven, blends en vinificatiewijzen. Dat maakt de uitdaging voor wijnliefhebbers des te groter, maar meteen ook des te moeilijker. Want hoe vind je hier je weg in en hoe weet je welke wijnen het beste bij welke gerechten passen?
Met het 'Wijnboek voor foodies' wil Kristel Balcaen een houvast bieden binnen dit doolhof en stap voor stap essentiële kennis over wijn en gerecht brengen.
De auteur overloopt eerst de basis voor elke wijnliefhebber, inclusief de meest food-friendly wijndruiven, de belangrijkste wijnstijlen en waar ze vandaan komen. Ze gidst de lezer ook langs klassieke combinaties van wijn en gerecht, en vertelt je waarom die zo goed werken.

Voor foodies die net dat stapje verder willen gaan, introduceert ze het rijk van de wijnaroma’s en smaakcomponenten bij wijn en gerecht. Hiervoor ontwikkelde ze een 3-stappenmethode én een unieke wijnstijlenmatrix. Met deze info binnen handbereik kun je niet alleen de perfecte wijn zoeken bij een bestaand gerecht, maar kun je ook vertrekken van een bepaalde fles en je gerecht aanpassen om het nog beter die een specifieke wijn te doen passen. Of je nu voor de ‘chef style’ of ‘somm style’ gaat, dit boek nodigt uit om te ontdekken en te experimenteren.

Wijnboek voor foodies van Kristel Balcaen is een uitgave van Pelckmans, met hardcover, telt 288 blz. en kost 29,50 euro (ISBN 978 90 289 7987 1)

Kristel Balcaen runt ook haar website Wine & Words.

LEES OOK
Wine Lady Kristel Balcaen wint internationale wijnprijzen in Londen
Kristel Balcaen wint Belgische finale van champagneconcours
 

Kristel Balcaen
Het Wijnboek voor Foodies is een uitgave van Pelckmans.