Koen Claes is beste Belgische Cava Sommelier

Wijnhandelaar Koen Claes is de beste Belgische Cava Sommelier. De Consejo Regulador van de Cava te Brussel organiseerde de nationale wedstrijd ‘Best international Cava Sommelier’ voor het eerst. De internationale finale zal volgend jaar in Madrid plaatsvinden.

Voor het eerst gelanceerd in 2015 in Spanje, wil deze wedstrijd bijdragen tot de professionalisering van de kennis van de Cava in de wereld van de restauratie, wijnopleidingen en distributie. De eerste editie vond plaats in 12 deelregio’s van Spanje. Liefst 450 sommeliers namen hieraan deel.
 
Voor de tweede editie, deze editie dus, werd besloten de wedstrijd uit te breiden tot België en Mexico, twee grote importeurs van Spaanse bubbels. Alle professionals van de wijnservice, de oenologie en de wijndistributie konden hieraan deelnemen, te weten aan- en verkopers, sommeliers, zaalverantwoordelijken, cavisten, gastronomieclubs, traiteurs, hoteluitbaters, hotelscholen, barmen of gelijkwaardig.
De Belgische selectie vond plaats op 7 november bij Horeca Vorming te Anderlecht (Brussel). De jury was samengesteld uit vertegenwoordigers van de Consejo Regulador van de Cava, vertegenwoordigers van professionele organen en de gespecialiseerde pers. De organisatie werd verzorgd door Vinopres.
Na een zware theoretische geschreven proef volgde ook nog een blinde degustatie. Van de vijftien kandidaten van deze eerste Belgische wedstrijd kroonden twee deelnemers zich tot laureaat van het Belgische luik van deze wedstrijd.
Koen Claes (45) kwam als winnaar uit de bus. Hij is zaakvoerder van wijnhandel Wineplus te Genk en marketeer van huis uit. Hij ontvang een opleidingscheque van €1200.
Zijn secondant werd Jasper Mels (30) die strandde op enkele punten. Ook hij is actief in de wijnhandel, met name bij Melovinja te Stekene nabij Antwerpen. Hij volgt ook de Diploma-course van de WSET-opleiding. De tweede prijs is goed voor een opleidingscheque van €800.

Na de lokale nationale wedstrijden in Spanje en Mexico zullen nog een twintigtal kandidaten worden toegevoegd aan de internationale finale. Onze twee laureaten zullen het eind volgend jaar of begin 2018 te Madrid opnemen tegen een twintigtal andere kandidaten.

Koen Claes / Foto Vinopres