Jeno Del Turco van Le Chalet de la Forêt is beste sommelier van België

Jeno Del Turco van het tweesterrenrestaurant Le Chalet de la Forêt in Ukkel is verkozen tot beste sommelier van België. Margaux Balemans werd tweede, Charlotte Crul derde.

De verkiezing van beste sommelier in België wordt al sinds 1963 georganiseerd en vond deze keer plaats in het Radisson Blu Astrid Hotel in Antwerpen. 14 kandidaten die de preselecties hadden overleefd, mochten hun opwachting maken. Allemaal professionals, die met een aantal theoretische en praktische proeven hun kennis over wijn moesten bewijzen.

Na de laatste selectie bleven nog drie kandidaten over: Jeno Del Turco (Le Chalet de la Forêt, Ukkel), Margaux Balemans (Sanglier des Ardennes, Durbuy) en Charlotte Crul (Cuines 33, Knokke). Uiteindelijk kwam Del Turco als winnaar uit de bus en mag hij zich dus beste sommelier van België noemen. 

Op het podium stonden naast Del Turco dus twee vrouwen, en dat is een primeur. "Op internationaal niveau nemen vrouwen de macht stilaan over", zegt Kris Lismont van de Belgische Sommeliersgilde. "Maar deze wedstrijd motiveert ook jonge mensen, niet alleen op sterrenniveau, maar ook in wijnbars hebben we goede sommeliers nodig, om de juiste wijn aan het juiste publiek te schenken. Dat mag tegenwoordig op een ontspannen manier, maar het moet professioneel gebeuren", aldus nog Lismont.

Sommeliers Charlotte Crul, Jeno Del Turco en Margaux Balemans / foto Frank Abbeloos