Jean-Marie Guffens Belgian Wine Personality of the Year

De Limburgse wijnmaker-in-Frankrijk Jean-Marie Guffens krijgt de Trofee Belgian Wine Personality of the Year. Deze trofee wordt voor de 8ste keer uitgereikt door Vinopres, uitgever van DM.Vino en Essentielle.Vino.

"Jean-Marie Guffens (63), geboren en getogen Limburger (Gors-Opleeuw), hadden we al een keer of vijf tot wijnpersoonlijkheid van het jaar kunnen uitroepen. Bijvoorbeeld toen hij van ‘good old’ Robert Parker de titel ‘One of the Best Chardonnay winemakers in the World’ meekreeg. Of nog: toen hij door de Franse krant Libération de ‘Tom Waits’ van de wijnwereld werd genoemd", zo luidt het bij de initiatiefnemers.

En het lijstje gaat verder. Het had ook gekund toen hij volledig vrijgepleit werd in een douanezaak die op een rondje ‘Emmerder le petit Belge’ leek. Zijn oenoloog belandde zelfs een etmaal achter de tralies omdat de Franse douane zogezegd niet wist dat wijnen geblend kunnen worden. Guffens liet na afloop een kortfilm maken over de affaire, een creatieve manier om zijn woede te bekoelen. Het had ook gekund toen hij in 1997 met Château des Tourettes een belangrijke investering deed in de Lubéron. Maar toen werd deze trofee nog niet uitgereikt. Zo viel de keuze op dit diepgele moment met een gouden schittering, namelijk het moment waarop hij zich lanceert in Sauternes. Ja, net nu iedereen er wil weggaan omdat er geen zoete wijn meer gedronken wordt.

Wie hem kent, weet dat er niets typischer is voor Guffens dan een eigenzinnige, tegendraadse zet, helemaal getrouw aan zijn lijfspreuk: 'Liever falen op mijn eigen manier dan slagen op de manier van een ander'.

Chardonnay proeven met Jean-Marie Guffens