Jan Van Heesvelde (29) kroont zich in Wenen tot ‘Master Sommelier’
Op zijn 29ste is Jan Van Heesvelde bekroond tot ‘Master Sommelier’, wereldwijd één van de belangrijkste titels in het vak. Daarmee is zijn droom afgelopen weekend uitgekomen in Wenen. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag.
In de Brugse hotelschool Ter Groene Poorte koos Jan Van Heesvelde voor de specialisatie van sommelier. Hij raakte begeesterd en ging na een stage op een wijndomein in Zuid-Afrika aan de slag in restaurant Tafeltje Rond in Beveren. Maar zijn ambitie reikte verder. Van Heesvelde trok naar Londen. Het werd een succes. Twee keer hielp hij een restaurant mee aan de derde ster. Bij het legendarische The Ledbury was dat een stunt vanjewelste. Door de sluiting waren de sterren verdwenen, maar daarna haalden Van Heesvelde en het hele team ze terug.
Intussen had de jonge Vlaming zijn zinnen op iets anders gezet: de titel van ‘Master Sommelier’. "Ik had mezelf voorgenomen dat ik het voor mijn dertigste wou zijn. Internationaal is het als sommelier de belangrijkste bekroning". Er is nog de titel van ‘Master of Wine’, maar die gaat ook naar mensen die in de wijnhandel zitten. "Bij deze gaat het echt om het vak. Behalve wijnkennis moet je ook perfect een fles champagne kunnen serveren. En het is niet beperkt tot wijn, maar tot alle dranken op de kaart van een goed restaurant".
De wachtlijst om deel te nemen, loopt op tot vier jaar. Je kan zelf deelnemen aan level 1, 2 en 3. Maar dan moet je uitgenodigd worden om aan het vierde en laatste niveau deel te nemen. Die uitnodiging kwam er, waardoor Van Heesvelde na eerdere tests in Shanghai en Londen afgelopen weekend de titel kreeg in Wenen.
Van Heesvelde is nu sommelier in La Trompette in Londen, een zaak met één Michelinster.
