In 2024 verwacht Frankrijk 10 tot 16 procent minder oogstvolume

2024 wordt volgens het Franse ministerie van Landbouw geen goed jaar voor de wijnoogst in Frankrijk. De wijngaarden hebben te lijden onder de gevolgen van regenval, vorst en hagel. Al is dat daarom niet het einde van de wereld, klinkt het.

2024 wordt waarschijnlijk geen topjaar voor de wijnoogst in Frankrijk. Een uitzonderlijk nat voorjaar, late vorst en hagel maken wijnranken ziek, en de wijnboer het leven zuur. Het Frans ministerie van Landbouw verwacht in alle streken een daling van de oogst. Dat schrijft zakenkrant De Tijd.

De totale wijnproductie zou tussen 40 miljoen à 43 miljoen hectoliter bedragen, 10 tot 16 procent minder dan vorig jaar. Verschillende wijngaarden zijn getroffen door bloesemval, bloesems die niet bestoven worden, van de rank vallen en verloren gaan, en misbloei, een te groot aantal bloesems en kleine druiven dat wordt afgestoten van de steel, achterblijft in groei en niet rijp. Dat is het gevolg van het koude, natte voorjaar, wanneer de wijnranken in bloei staan. Periodes van vrieskou en hagel hebben de productie verder aangetast.

Het ministerie van Landbouw waarschuwt dat dat kan leiden tot "belangrijke verliezen", al gaat het nog om een voorlopige schatting. Het weer de volgende weken kan dus nog iets goedmaken.

"Het is inderdaad een moeilijk jaar", zegt de Belgische Ann Vermeersch van LePlan-Vermeersch, een wijndomein dat gelegen is 50 kilometer ten noorden van Avignon. "De regen veroorzaakt meer meeldauw, een schimmel die de druiven aantast. Dat drukt de productie, al valt het hier in de Rhônevallei relatief mee. We hadden een warme lente, en dus initieel een sterke bloei", zegt Vermeersch.

"Een kleinere oogst is misschien ook niet problematisch', zegt de wijnbouwer. 'Door overproductie in de jongste twee jaar zit Frankrijk nog met een stock rode wijn. Een erg grote oogst dit jaar had daar opnieuw wat druk op kunnen zetten", klinkt het.

De jongste jaren is de vraag naar wijn in Frankrijk wat teruggevallen, waardoor het land een teveel produceerde. De overheid trok vorig jaar 160 miljoen euro uit om wijnoverschotten om te zetten in alcohol voor de industrie. Daarbovenop was 2023 wél een goed jaar: Frankrijk produceerde 48 miljoen hectoliter wijn, 4 procent meer dan het jaar voordien én meer dan Italië en Spanje.

In gesprek met Ann Vermeersch / foto KV