Iconische wijnmaker Miljenko Grgich overleden op 100-jarige leeftijd

Van een klein dorpje in Kroatië tot een van de reuzen die de wereldwijde reputatie van Napa Valley-wijn heeft gevestigd. Mike Grgich heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de regio en op de Amerikaanse wijn in het algemeen. Hij zal voor altijd herinnerd worden van zijn winnende witte wijn op het historische Oordeel van Parijs in 1976.

Grgich werd op 1 april 1923 geboren in het dorp Desne, Kroatië, als jongste van elf kinderen. Zijn vader maakte wijn, en enkele van zijn vroegste herinneringen waren het stampen van druiven tijdens de oogst. Grgich had plannen om winkelier te worden. Maar nadat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog schrijnende ervaringen had meegemaakt, besloot hij in de voetsporen van zijn vader te treden en wijnmaker te worden. Het communisme kwam naar Oost-Europa en Kroatië werd een deel van Joegoslavië, en Mike ging naar de Universiteit van Zagreb om oenologie en wijnbouw te studeren.

Hij zou het communistische Joegoslavië ontvluchten via een landbouwuitwisselingsprogramma met Duitsland en zou via het Canadese British Columbia in 1958 de weg naar Napa Valley vinden. Aangekomen in St. Helena zou Grgich voor Chateau Souverain gaan werken, en uiteindelijk zou hij een andere immigrant ontmoeten. wijnmaker André Tchelistcheff. De twee zouden samenwerken bij Beaulieu Vineyards in Rutherford.

Uiteindelijk werd Grgich ingehuurd door een zekere Robert Mondavi, die de eerste nieuwe wijnfabriek in Napa sinds de drooglegging had gebouwd. In zijn eerste jaargang, 1969, maakte Grgich een legendarische Cabernet Sauvignon bij Mondavi. Van daaruit zou hij naar Chateau Montelena gaan, waar hij geschiedenis zou schrijven.

De winnende witte wijn van het Oordeel van Parijs uit 1976, Chateau Montelena's Chardonnay, werd gemaakt door Grgich in slechts zijn tweede jaargang in Montelena. Een moment dat de Amerikaanse wijn naar zijn grootste hoogten tilde. Zijn succes zou hem in staat stellen zijn eigen merk Grgich Hills op te bouwen, opgericht in 1977. De Amerikaanse droom werd volledig gerealiseerd.

Na de val van het communisme in Oost-Europa in 1989 keerde Grgich terug naar Kroatië, waar hij eindelijk zijn universitair diploma behaalde. Hij richtte de Kroatische wijnmakerij Grgić Vina op met een focus op inheemse variëteiten.

Wijnmaker Miljenko Grgich / foto website Grgich Hills Estate