Hof van beroep Bordeaux bevestigt klassement 2012 van Saint-Emilion

Na tien jaar van aanslepende procedures, stemt het hof van beroep van Bordeaux in met de classificatie van Saint-Emilion 2012 en bevestigt die van 2022, die momenteel wordt opgesteld.

Het was een langverwachte beslissing, aangezien de toekomstige classificatie van Saint-Emilion grands crus voor 2022 wordt opgesteld. Deze beslissing lijkt een overwinning voor alle wijnbouwers van de appellatie die streven naar rust.
Reeds tien jaar volgen de juridische procedures elkaar op rond deze classificatie, gestart door de drie crus die in 2012 niet waren geclassificeerd (de kastelen Croque-Michotte, Corbin-Michotte en La Tour du Pin Figeac) en die om de annulering vroegen van deze classificatie.
Op 17 december 2015 hadden de administratieve rechtbank en vervolgens, op 12 april 2019, de administratieve rechtbank van Bordeaux, de classificatieprocedure die door de INAO was ontwikkeld, al goedgekeurd en de verzoeken van deze drie kastelen afgewezen. 
Ten slotte heeft het administratieve hof van beroep van Bordeaux nu de geldigheid van de regels voor de classificatie van Cru's van de AOC Saint-Emilion Grand cru opnieuw bevestigd en de drie cru's die de klacht hebben ingediend, afgewezen.
"Het is een hele opluchting voor de appellatie als geheel en het troost ons voor de volgende classificatie die momenteel wordt opgesteld", zegt Franck Binard, directeur van de Saint-Émilion Wine Council.

De wijngaarden aan de stadsmuur van Saint-Emilion / foto SG