Heerlyckheyt Roonen Bergh uit Westouter brengt eerste wijn op de markt

Tot voor enkele jaren was hij vooral tussen de paarden te vinden, maar die verruilde hij voor druivenranken en wijnflessen. Nu brengt Simon Riquiere van wijndomein Heerlyckheyt Roonen Bergh met Primum zijn eerste witte wijn op de markt.

Simon Riquiere (38) en Joke Lemenu (38) hadden tot voor enkele jaren een fokkerij met meer dan 100 paarden en 6 mensen in dienst, maar gooiden het professionele roer drastisch om. Het koppel baat nu het tot de verbeelding sprekende vakantie- en wijndomein Heerlyckheyt Roonen Bergh in Westouter uit. De paardenzaak Hunters Studfarm in Reningelst bestaat nog, maar wordt op kleinere schaal verdergezet. Dat bericht de regionale editie van Het Laatste Nieuws.
"Op een bepaald moment ben ik voor de wijnbouw gegaan, iets wat ik echt wou doen", zegt Simon Riquiere. "Ik volgde een cursus landbouw en liep stage op het wijndomein Monteberg in Dranouter. Daar werd de liefde voor wijn en het wijnmaken enkel groter en groter. We maken nu onze grootste droom waar". Ondertussen volgde Simon een wijnbouwcursus, nam hij bodemstalen van zijn terrein en begon met het aanplanten van wijnstokken. Simon en Joke hebben ondertussen 12.500 ranken op hun domein staan.
De Primum is gemaakt van de eerste oogst van de chardonnay, auxerrois en pinot blanc die in 2020 werden aangeplant op de flanken van de Rodeberg. De eerste botteling is beperkt tot 700 flessen.
Het wijndomein Heerlyckheyt Roonen Bergh neemt dit weekend deel aan de Open Wijngaardfeesten. Heel wat wijndomeinen in Heuvelland en omstreken zetten daarbij hun deuren open: Heerlyckheyt Rooen Bergh, Wijngoed Monteberg, Entre-Deux-Monts, Domein Koudekot, Wijndomein Ravenstein, Wijngoed Klein Rijselhoek, Wijngoed d'Hellekapelle, Domein Cense de l'Alouette, Domein Vidaigne en Wijngoed Reyngaard. Meer info vindt u hier.

De wijngaarden van Heerlyckheyt Roonen Bergh in Westouter / Foto Westtour