Halewijn De Lie, promotor Zuid-Afrikaanse wijnen, onverwachts overleden

Halewijn De Lie is dit weekend plots overleden op 58-jarige leeftijd. De Berendrechtenaar is bij velen bekend, omdat hij in de ruime regio mensen in contact bracht met de betere Zuid-Afrikaanse wijnen.

Als je Halewijn heet, lijk je wel voorbestemd om in het wijnvak te stappen. Dat deed hij dan ook toen hij als student begon met de verkoop van Kaapse wijnen voor een Antwerpse importeur. Zijn ouders kennen veel mensen in Zuid-Afrika, er woont ook familie en dus kon hij zo heel wat contacten leggen. Het nieuws wordt gemeld door de regionale editjie van Het Nieuwsblad.
Halewijn De Lie verraste de Polder toen hij ruim vijftien jaar geleden plots bekend maakte dat hij ook Zandvlietse wijn verkocht. Hier en daar gefronste wenkbrauwen, maar de wijnkenner overdreef niet. Bijna elk jaar reisde hij naar Zuid-Afrika en tijdens zo‘n prospectiereis kwam hij per toeval in contact met het wijngoed Zandvliet. “Het is best leuk een witte of rode wijn op tafel te zetten, genoemd naar een polderdorp. Ik was onmiddellijk geïmponeerd door de naam en ook door de kwaliteit. Toen ik de kans kreeg om exclusief invoerder te worden, twijfelde ik geen moment”, liet hij toen aan Het Nieuwsblad  weten.