Griekse wijnmaker Thymiopoulos is de ‘Decanter Rising Star 2022’

Het gerenommeerde wijnmagazine Decanter kende de Rising Star-prijs voor 2022 toe aan wijnmaker Apostolos Thymiopoulos. Hij hielp “een nieuwe generatie Griekse wijnen door te stoten tot het internationale toneel”.

Apostolos Thymiopoulos, gevestigd in Naoussa, in Macedonië (Noord-Griekenland), wordt vooral geroemd voor zijn rode wijnen met de xinomavrodruif.

Sarah Jane Evans MW beschrijft Thymiopoulos als veel meer dan een briljante wijnmaker. "Hij is de ambassadeur geworden voor de nieuwe wijnen en wijnmakers van Griekenland, waarmee hij Griekenland buiten de zuidelijke Middellandse Zee heeft gebracht en op internationale markten bekend heeft gemaakt", schreef ze in het tijdschrift Decanter.

"De man heeft nog veel meer in zijn mars en we kijken uit naar wat hij in de toekomst gaat doen", zegt hoofdredacteur Chris Maillard.

Thymiopoulos studeerde wijnmaken aan de universiteit van Athene en opende een wijnwinkel in Thessaloniki voordat hij terugkeerde naar de familiewijnmakerij. Hij teelt biodynamisch en noemde de Griekse topwijnmaker Haridimos Hatzidakis uit Santorini (die in 2017 stierf), als zijn belangrijkste invloed. "Haridimos heeft me geleerd hoe ik frisheid uit vuur kan halen, dat wil zeggen, hoe ik wijnen met frisheid en finesse kan produceren uit een heet vulkanisch terroir", aldus Thymiopoulos.

De wijnen van Thymiopolous worden in onze land verdeeld door Matthys Wines.

Apostolos Thymiopoulos / foto Thymiopoulos