Gerd Brabant laat Vinikus & Lazarus los

“Het was een moeilijke beslissing, maar na 18 jaar komt er een einde voor mij bij Vinikus & Lazarus. Van wat ooit als student startte in de kelder van mijn ouders en uitgroeide tot iets wat ik nooit had kunnen dromen of hopen, neem ik afscheid. Vanaf mei zal Jeroen alleen verdergaan en zal Vinikus & Lazarus uitsluitend vanuit Linden worden gevoerd.”

Het nieuws was een bommetje in Belgisch wijnland: met dit Facebookbericht maakte wijnman Gerd Brabant bekend dat hij in april van dit jaar zijn Vinikus & Lazarus verlaat.

Hierbij het vervolg van zijn best emotionele Facebookboodschap:

"Hoewel alle stappen die ik in al die jaren heb genomen niet zou willen veranderen, voel ik dat het tijd is voor iets nieuws. Stoppen op een hoogtepunt, want Vinikus & Lazarus is een goed lopende trein die wordt gevoed door onze passie en ons idee over wijn. Bij mij heeft de passie voor Duitsland zich de laatste jaren meer en meer uitgebreid van wijn naar ook andere bijzonder aspecten zoals de mensen, de natuur, de cultuur,… Ik merkte dat door de logistieke behoeften die bij een zaak zoals Vinikus & Lazarus komen kijken, er daarvoor weinig ruimte was.

Die 18 jaren heb ik intens beleefd, en ik ben trots op wat we met Vinikus & Lazarus hebben opgebouwd en bereikt. Een prachtig moment en bekroning was de prijs die we afgelopen september in Berlijn kregen van VDP voor onze jarenlange inzet voor Duitse wijn. Nu breekt voor mij een sabbatperiode aan waar het gezin centraal zal staan en om het hoofd leeg te maken. Mijn toekomst ligt waarschijnlijk in een combinatie van (wijnland) Duitsland, gastronomie en toerisme, maar ik geef me de tijd om dit plan uit te werken. Of wie weet kruist een opportuniteit mijn pad… Ik ga verder met Vinikus on the road, letterlijk en figuurlijk. 

Tot einde maart blijft alles hetzelfde. Jeroen en ik zullen tot dan samenwerken zoals voorheen. Zo zal de opendeur van 23, 24 en 25 maart in Merchtem plaatsvinden. Dat zal meteen ook het afscheidsweekend in Merchtem worden, samen met enkele wijnbouwers. In april is er een overgangsperiode en vanaf mei gaat Jeroen (met onze fantastische medewerker Daniël) met Vinikus & Lazarus verder, maar dan zonder mij en zonder winkel in Merchtem. 

Door Vinikus & Lazarus heb ik vele fascinerende mensen leren kennen. Ik kan me gelukkig prijzen dat verschillende van hen tot mijn beste vrienden horen. In die zin is het geen menselijk afscheid, enkel een professioneel. Jeroen, wie ik ontzettend dankbaar ben voor de bijzondere jaren samen, zal Vinikus&Lazarus verder zetten met dezelfde begeestering als voorheen. 

Mijn eigen wijnhart stopt niet met kloppen, integendeel. Het zal alleen wat anders kloppen.

Ik ben nog niet weg, maar ik wens jullie (klanten-vrienden, leveranciers) nu al te danken voor al die jaren samenwerking. Ik koester de fijne momenten die we samen hebben kunnen beleven. En wie weet treffen we elkaar in een nieuw project!"

Gerd Brabant / Foto S.G.