Frederic Cabut en Ona Rombaut beste sommeliers van 2023

De dertiende Sommelier of the Year is Frederic Cabut, van het restaurant La Table de Maxime in Paliseul. Ona Rombaut, eigenaar van de Gentse wijnbar ONA, sleept de titel van Wine Lady of the Year in de wacht.

Hoewel het niet om een verkiezing, maar wel om een erkenning van de beste sommelier gaat, moesten de finalisten eind januari enkele proeven afleggen. De kandidaat-sommeliers moesten aan enkele criteria voldoen, waaronder vaktechnische bagage en beroepservaring hebben, en de technische samenstelling van de wijnkaart beheersen.

Volgens de jury haalde Cabut de hoogste score voor zijn bier- en glascombinatie bij een opgegeven voorgerecht en zijn wijnkeuze bij het hoofdgerecht.

De 33-jarige sommelier en ondernemer Ona Rombaut maakte indruk met haar nog korte, maar al succesvolle carrière. "Terwijl ze nog een opleiding volgde tot sommelier-conseil, richtte ze in 2015 op 26-jarige leeftijd in de Gentse studentenbuurt de non-conformistische wijnbar ONA op", zegt jurylid Baudouin Meyhui. 

De winnaars mochten hun prijs maandag in ontvangst nemen in het Emile Gryzoninstituut op de CERIA-campus in Anderlecht. Op het evenement werd ook chef David Martin, van restaurant La Paix in Anderlecht, bekendgemaakt als ambassadeur van de wedstrijd Premier Chef de Belgique 2024. 

De nieuwe Winelady of the Year Ona Rombaut opent samen met haar partner-sommelier Arne Braeckman een tweede wijnbar in Gent