Franse wijnproevers vragen voorrang bij inenting

Veel Franse wijnprofessionals hebben door corona geen reuk en smaak meer. De branche wil nu voorrang bij vaccinaties, schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag.

"Behoorlijk intens, met noten van ananas, citrusvruchten en een klein beetje anijs dat zorgt voor een frisse toets". Zo smaakt een witte wijn uit de Pyreneeën volgens oenoloog Sophie Pallas. Pallas is dolblij, vertelde zij persbureau Reuters, dat zij al die subtiliteiten weer kan onderscheiden. Want door corona raakte Pallas haar smaak- en reukvermogen kwijt.
Ze beschrijft het plotselinge verdwijnen van het gereedschap van haar broodwinning en passie als een zwart gat waar zij in viel. "Ik was totaal uit het lood geslagen. De wijn zei me niets meer, ik proefde alleen nog alcohol en zurigheid." Inmiddels gaat het beter, hoewel Pallas nog steeds moeite heeft met de meer complexe tonen.

Ook champagnemaker Charles Philipponnat werd ziek en lag een week op de intensive care in Reims. Zonder reuk kan je geen wijn assembleren, zoals dat in zijn streek gebruikelijk is: champagne wordt meestal gemaakt door niet enkel druivensoorten, maar ook druiven van verschillende percelen en wijnjaren te blenden. Precisiewerk waar Philipponnat na een herstelperiode van zes maanden nog net niet aan toe is. Hij zit naar zijn eigen inschatting op 90 procent van zijn oude capaciteit.

Pallas en Philiponnet zijn niet de enigen. Volgens een onderzoek van haar belangenvereniging, de Union des Oenologues, heeft meer dan de helft van alle wijnprofessionals die zijn getroffen door Covid-19 deze klachten. De meesten hadden hun reuk na ongeveer twee weken weer terug, maar voor een deel is het een kwestie van maanden.
De voorzitter van de Union des Oenologues, Didier Fages, deed daarom deze week een beroep op president Emmanuel Macron en premier Jean Castex: of zij er voor kunnen zorgen dat de wijnmakers en -proevers - Frankrijk telt er 7000 - voorrang krijgen bij het vaccineren. "Een oenoloog zonder reuk of smaak, is als een muzikant zonder instrument", schrijft Fages.

Of de publieke opinie ook zo begaan is met het lot van de wijnmakers en -proevers is onbekend.