Franse wijnproductie stijgt ondanks zomers droogte

Het ministerie van Landbouw meldt dat de Franse wijnproductie in 2022, ondanks de aanhoudende zomerdroogte, hoger ligt dan in 2021. Extreme klimatologische omstandigheden tekenen wel voor verschillende oogstresultaten in de verschillende wijnstreken.

Na een rampzalige oogst in 2021 zit de Franse wijnproductie weer in de lift: in 2022 zou hij 44,6 miljoen hectoliter moeten bereiken, een stijging van 18%.
Op 1 oktober schatte Agreste, de statistische dienst van het ministerie, dat de oogst van 2022 het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar met 4% zal overschrijden en in de Champagne, Bourgogne of Corsica zou nog hoger gescoord worden.

De historische zomerdroogte heeft geen enkele regio gespaard, maar sommige wijngaarden hielden het beter vol dan andere. In Champagne belooft de oogst "uitzonderlijk" te worden, met een opbrengst van 12.000 kilo per hectare, het hoogste niveau in vijftien jaar.

Ook in Bourgogne zal de oogst "ruim boven het vijfjarig gemiddelde" liggen. In Languedoc-Roussillon zijn de geïrrigeerde wijnstokken degene die het beste hebben weerstaan, onderstreept Agreste. Genoeg om de schade van de droogte te beperken en het potentieel van een veelbelovend oogstjaar niet te veel te ondermijnen. Aan de andere kant hebben "het regentekort van de lente en de grote hitte in de zomer het potentieel in verschillende regio's verminderd, met name in het zuidwesten", waar de oogst zelfs lager zal zijn dan die "bijzonder zwakke" van 2021, merkt de Agreste op.

In Bordeaux "bleven de bessen klein voor de rode wijnen met weinig sap bij het persen. De vorst in april en vervolgens de hagel in juni hadden invloed op de wijngaarden (10.000 hectare)" en de productie zal lager zijn dan het gemiddelde over vijf jaar.

Dezelfde observatie voor de Elzas, die 40% verliezen leed op bepaalde percelen als gevolg van vorst, en vervolgens last had van een langdurige droogte.

Champagne is blij met de hoge opbrengsten / foto S.G.