Franse wijnoverschotten massaal gedistilleerd in alcohol voor industrie
De Franse regering trekt 160 miljoen euro uit om wijnoverschotten om te zetten in alcohol voor de industrie. Vooral producenten van rode wijn uit de Bordeauxstreek zien zwarte sneeuw nu de vraag krimpt. “Structureel moet tot een vijfde van het areaal uit productie.’
Na overleg met de wijnboeren maakte de Franse minister van Landbouw Marc Fesneau deze week een steunpakket van 160 miljoen euro bekend om de grootste noden in de spartelende sector te lenigen. Het geld, dat voor de helft uit Europa komt, is bestemd voor de distillatie van 2,5 miljoen hectoliter wijnoverschotten. De zuivere alcohol die daar uitkomt, gaat naar industriële toepassingen, zoals biobrandstoffen of alcoholgel. Dat bericht de krant De Tijd.
Frankrijk, na Italië de grootste wijnproducent ter wereld, past die strategie niet voor het eerst toe. Toen de vraag tijdens de pandemie in elkaar zakte, stak de overheid de sector 250 miljoen euro toe. Het enige corona-effect dat nu nog speelt, is de verminderde export naar China. Maar de protesten en hulpkreten van Franse wijnboeren de jongste maanden leggen een structureel probleem bloot.
"Vooral in de Bordeauxstreek, maar in mindere mate ook in de Languedoc, de Elzas en de Rhônevallei is de markt ontwricht", zegt Stefaan Massart, een Belg die al 40 jaar de 15 hectare wijngaarden van Château Vilatte in de Bordeauxstreek runt. "Het zijn de iets mindere kwaliteitswijnen, vooral rode, die naar de groothandel gaan. De vraag ernaar is zwaar teruggevallen, waardoor boeren met veel voorraden zitten en door een gebrek aan cash hun vaste kosten niet meer kunnen betalen."
Structurele overproductie in dat segment heeft de Franse wijnmarkt scheefgetrokken, zegt Massart. "De massaproductie ging goed zolang de groothandel de wijnen opkocht. Maar als dat niet meer gebeurt, zitten boeren die met hun wijngaard op een termijn van 20 à 30 jaar werken en weinig diversifieerden met een groot probleem."
"Het is duidelijk dat het steunpakket het bloeden maar tijdelijk stelpt", zegt Massart. ‘Structureel moet 10 à 20 procent van het productiepotentieel verdwijnen om de markt weer in evenwicht te brengen."
