Franse Justitie moet jongste classificatie van Saint-Emilion ten gronde onderzoeken

De Franse Justitie ziet zich verplicht de classificatie van de Grand Cru-domeinen van de appellatie Saint-Emilion, betwist door afgewezen kastelen, ten gronde te onderzoeken. Dat komt na een beslissing van de Raad van State die deze zaak verwees naar de administratief hof van beroep uit Bordeaux.

De juridische strijd om de classificatie van Saint-Emilion loopt sinds februari 2013, toen drie wijndomeinen, Croque-Michotte (tot 1996 als grand cru geclassificeerd, vervolgens afgewezen en dat reeds aan de basis stond van een verzoek tot annulering van de classificatie in 2006),  Corbin-Michotte en La Tour du Pin Figeac, juridische stappen hadden ondernomen na het klassement van 2012.

De drie wijnkastelen vonden hun degradatie "onbegrijpelijk", waarbij ze de kwalificatiecriteria en het feit dat de besluitvormers zowel rechters als partij zijn, betwistten. De administratieve rechtbank vond hun argumentatie in december 2015 onterecht, waardoor de classificatie de facto werd bekrachtigd.
De kastelen gingen in beroep, maar in april 2019 bevestigde de administratieve rechtbank het vonnis van 2015. Deze rechterlijke uitspraken waren echter niet gebaseerd op de verdiensten, maar op het feit dat de eisers hun verzoek te laat hadden ingediend. 
De vertegenwoordigers van Château Croque-Michotte waren in laatste instantie in beroep gegaan bij de Raad van State. Laatstgenoemde merkte op dat de bestuursrechter niet had getracht te weten op welke datum het besluit om ze uit de classificatie te halen was "meegedeeld" aan de kastelen en dus "een onjuiste rechtsopvatting had begaan". De zaak wordt daarom opnieuw verwezen naar het administratief hof van beroep van Bordeaux, dat deze keer zal moeten oordelen over de geldigheid van deze classificatie.

De classificatie van Saint-Emilion, die in 1955 werd opgesteld, wordt elke tien jaar herzien door het Nationaal Instituut voor Oorsprong en Kwaliteit (INAO). De andere twee classificaties van grote Bordeaux-wijnen, die van 1855 voor Médoc en Sauternes en die van 1959 voor Graves, zijn sinds hun oprichting vastgelegd.

De wijngaarden rond de stad Saint-Emilion / foto S.G.