Frankrijk wordt in 2022 opnieuw het op één na grootste wijnland ter wereld

Volgens de eerste schattingen zou Frankrijk zijn opbrengsten in 2022 zien stijgen en opnieuw de op een na grootste wijnproducent ter wereld worden, na Italië maar vóór Spanje.

Volgens de eerste schattingen van het Comité van professionele landbouworganisaties van de Europese Unie (Copa-Cogeca) zullen de opbrengsten van de drie grootste wijnproducerende landen voor 2022 licht stijgen ten opzichte van 2021. De eerste drie wijnproducerende landen op mondiaal niveau - Italië, Spanje en Frankrijk - zullen naar verwachting  in 2022 130,2 miljoen hectoliter wijn produceren, vergeleken met 128,7 miljoen hectoliter in 2021, wat historisch laag was. Dat is een kleine stijging van 1%.

's Werelds grootste wijnproducent sinds 2015, Italië, zou zijn leidende positie consolideren met ongeveer 50 miljoen hectoliter geproduceerde wijn in 2022. Maar Frankrijk zou de tweede plaats heroveren met een jaarlijkse schatting van 44 miljoen hectoliter, een stijging van 16% in één jaar tijd . Spanje zou eindigen op de derde plek, met een daling van 10% in zijn jaarlijkse volumes tot 35 miljoen hectoliter. De weersomstandigheden waren extreem in Spanje, met verzengende temperaturen en een nog intensere droogte dan in Frankrijk.

Foto S.G.