Frankrijk voorspelt stabiele wijnoogst in 2023, Italië en Spanje kennen daling

De Franse wijnoogst in 2023 zou rond het niveau van vorig jaar kunnen uitkomen, met een bovengemiddelde productie in Champagne en Bourgondië, die de problemen in de regio van Bordeaux compenseert. Dat zegt het Franse ministerie van Landbouw in een eerste officiële prognose.

De nationale productie van de Franse wijnoogst in 2023 wordt dit jaar geschat op tussen de 44 miljoen en 47 miljoen hectoliter, vergeleken met de 45,4 miljoen hectoliter in 2022. Dat zou in lijn zijn met of hoger zijn dan het vijfjarige gemiddelde. Frankrijk lijkt het daarmee beter te doen dan Italië en Spanje, die ondergemiddelde volumes verwachten.

Toch benadrukte het Franse ministerie van Landbouw het voorlopige karakter van zijn prognose, waarbij verwezen wordt naar de onzekerheid over schade door valse meeldauw in Bordeaux en het zuidwesten van Frankrijk, evenals de aanhoudende droogte in de Languedoc en Roussillon.
De Champagneregio kon ontsnappen aan vorst- en hagelschade. De druiventrossen kenden een stabliele groei en ziektes bleven onder controle, wat resulteerde in een bovengemiddeld productiepotentieel, aldus het ministerie.
In de Bourgogne zal de druivenproductie hoger zijn dan het vijfjarig gemiddelde, ondanks enige meeldauwdruk en plaatselijk wat hagelschade. Ook in het naburige Beaujolais is het wijnpotentieel veelbelovend, met een optimale bodemvochtigheid na de droogte van vorig jaar.

Lagere oogsten in Italië en Spanje

Daarentegen heeft de nationale landbouwgroep Coldiretti van Italië gezegd dat extreme weersomstandigheden de wijnoogst dit jaar met 14% kunnen verminderen, terwijl telers in Spanje schatten dat hitte en droogte de wijn- en mostproductie in het land met 12% kunnen verminderen.

Foto SG