Frankrijk verdringt Italië na negen jaar opnieuw als grootste wijnland

De Italiaanse en Spaanse wijnproductie dalen dit jaar naar schatting met respectievelijk 12 en 20 procent. Frankrijk wordt na negen jaar zo opnieuw ’s werelds grootste wijnproducent.

De Italiaanse druivenoogst is pas begonnen, maar de sfeer is niet euforisch.  
Italië kreeg in mei af te rekenen met zware stortregens, gevolgd door zwoel, warm weer. Een ideale voedingsbodem voor de plasmopara viticola, een schimmel die valse meeldauw veroorzaakt. De schimmel, die de bladeren van de wijnstok en de druiven zelf aantast, hield in tal van Italiaanse streken lelijk huis. Hij sloeg toe op een cruciaal moment: net wanneer de druifvorming plaatsvindt.
De gevolgen zijn behoorlijk catastrofaal. Volgens de wijnlobby's Unione Italiana Vini en Assoenologi en het landbouwinstituut Ismea valt de totale Italiaanse wijnproductie dit jaar 12 procent lager uit dan in 2022, meldt De Tijd. Toen bedroeg ze zowat 50 miljoen hectoliter. Dit jaar zou dat amper 44 miljoen hectoliter zijn.

Ook in Spanje leden de belangrijkste wijnregio's onder extreme droogte en hitte, en het hete augustusweer schaadde vroege druivensoorten, waaronder vooral tempranillo, zo meldt de industriegroep Cooperativas Agro-Alimentarias Castilla-La Mancha. De Spaanse wijnproductie zal naar verwachting met 20% dalen tot ongeveer 33 miljoen hectoliter.

Frankrijk weer nummer 1

Een en ander betekent dat Italië na negen jaar zijn positie van grootste wijnproducerende land ter wereld weer verliest aan Frankrijk. Bij onze zuiderburen liep de wijnoogst ook niet overal op wieltjes, maar de terugval zou beperkt blijven tot 2 procent.
Voor heel Frankrijk wordt een totale wijnproductie van circa 46 miljoen hectoliter verwacht, weliswaar met grote verschillen tussen de wijnregio’s. Sommige hadden net als in Italië onder schimmel te lijden, terwijl andere van uitstekende weersomstandigheden genoten.

Ook in Italië, dat dankzij zijn gematigde klimaat bijna over het hele grondgebied wijngaarden telt, zullen de wijnoogsten sterk uiteenlopen van regio tot regio. Normaal gezien slaat de plasmopara viticola het hardst toe in de regenachtige streken van Noord-Italië. De wijngaarden daar kwamen er dit jaar vrijwel ongeschonden uit en zullen slechts 0,8 procent minder produceren.
Het centrum en het zuiden kregen de volle laag. Lange perioden van droogte werden er afgewisseld met intense regenbuien, vooral in de maand mei. In de Abruzzen, gekend voor de montepulciano d’Abruzzo, wordt een productiedaling van 40 procent verwacht. Apulië (Puglia), waar veel populaire primitivowijnen worden gemaakt, is er niet veel beter aan toe en zal een kwart minder voortbrengen.

Wijngaarden in Piëmonte brachten dit jaar nog een behoorlijke druivenoogst voort / foto S.G.