Filip Salmon schrijft Belgische wijnbijbel

Wijnbars. Wijnrestaurants. Wijnhandels. Wijnevents. Wijnbouwers. Wijnproeverijen. Wijnclubs. Wijnkenners. Wijnopleidingen. Ons land is een ware schatkamer als het over wijn gaat. We zijn compleet gek van wijn, we hebben de lekkerste wijnen ter wereld ter beschikking en het aanbod om ze te proeven, te kopen of er meer over te leren is duizelingwekkend. Met andere woorden: België heeft een heuse wijncultuur. Volgens wijnschrijver Filip Salmon is die misschien zelfs sterker dan de Franse of Italiaanse. Hij pende met monnikengeduld een heuse Belgische wijnbijbel samen.

Eerder dit jaar publiceerde het onderzoeksbureau Gfk de resultaten van een grootschalig onderzoek naar de thuisconsumptie van wijn bij 5000 gezinnen in België.

Daaruit kwamen enkele opmerkelijke resultaten boven drijven.

Zowat 89% van de wijn in België wordt aangekocht in de supermarkt, zes procent wordt gekocht in het buitenland (in supermarkten en op wijndomeinen) en slechts 5% bij de speciaalzaak (cavisten).
In de supermarkt besteedt de Belg gemiddeld slechts 3,6 euro aan een fles wijn.
Een Belg drinkt gemiddeld 34 flessen wijn per jaar, maar per regio wil dat zeggen dat in 2015 Vlamingen er gemiddeld 32 dronken, terwijl er in Brussel en Wallonië per persoon 38 flessen de revue passeerden.
Vlamingen drinken ook duidelijk meer nieuwewereldwijn dan de Waalse en Brusselse landgenoten - daar staan de Franse wijnen wel nog sterk met een marktaandeel van maar liefst 60%.
Rode wijn is het populairst bij de Belgen, maar Vlamingen drinken meer witte wijn dan Walen en Brusselaars. In Wallonië en Brussel wordt dan weer meer rosé gedronken dan in Vlaanderen.

"Dat wij Belgen echte wijndrinkers zijn, lijdt geen twijfel meer: reden genoeg voor een luxueuze wijnbijbel van bij ons", stelt wijnschrijver Filip Salmon.

Salmon ging als groot wijnliefhebber samen met een wijnjury van meer dan twintig personen op zoek naar de Belgische wijnadresjes die niet te missen zijn. Hij verzamelde de beste tips in de wijnbijbel 'Wijn in België' en vertelt meteen het verhaal erachter.

In Wijn in België staan meer dan 200 tips om wijn ten volle te beleven. Want letterlijk in elke hoek van ons land schuilen prachtige wijnadresjes en vind je doorgewinterde wijnliefhebbers die met volle toewijding hun passie delen als sommelier, als wijnverkoper, als wijnlesgever, als wijngids - en nog zoveel meer. Niet zelden gooiden ze hun leven daarvoor om en startten ze een compleet nieuwe carrière. Ook het verhaal van de mensen achter de vele fantastische wijnplekken, leest u in dit boek.

Filip Salmon schreef eerder De 50 beste wijnhandels in Vlaanderen (2009) en Vlaamse Foodies (2014). Zijn nieuwe boek 'Wijn in België' verschijnt voor de Franstalige liefhebbers ook als 'Le vin en Belgique' bij La Renaissance du Livre.

'Wijn in België' (ISBN 9789059087576) telt 416 blz., kost €45 en is een project van Davidsfonds Uitgeverij. Het boek verschijnt op 1 september 2016.

Filip Salmon / Foto Marco Mertens