Familie De Brouwer verkoopt iconisch restaurant en hotel Les Eleveurs

Andy De Brouwer (48) en zijn zus Amanda (51) hebben dinsdag een zware knoop doorgehakt. Ze tekenden de verkoopakte van zowel het restaurant als het hotel Les Eleveurs dat al meer dan 125 jaar in handen van de familie was en waar zij zelf de vierde generatie vertegenwoordigden. Nieuwe eigenaar is Julian Staar (32) uit Lot die het hotel en restaurant een nieuw elan wil geven. Dat bericht Het Nieuwsblad vandaag.

Het hotel-restaurant, vandaag vooral bij wijnliefhebbers erg geliefd, werd op de rails gezet door Jules Cesar De Brouwer, overgrootvader van Andy en Amanda. Daarna volgden grootvader Leon en vader Pierre. Vijftien jaar geleden werd Andy verantwoordelijk voor het restaurant en Amanda voor het hotel. De naam Les Eleveurs verwijst naar de vele paardenfokkers die hier over de vloer kwamen. In die tijd werden paarden nog volop ingezet om boten te slepen langs het kanaal. Boerenpaarden kwamen vanuit het Pajottenland en werden via het station in Halle over de hele wereld verscheept.

"Het was absoluut geen gemakkelijke beslissing”, vertelt Andy De Brouwer. “Maar uiteindelijk zagen we geen andere uitweg. Opvolging van een vijfde generatie is er niet meteen. Ikzelf draai hier al dertig jaar volle shiften sinds mijn achttiende en eigenlijk al vroeger als student toen ik nog in de hotelschool zat. Ik begin dat zware leven stilaan fysiek te voelen."

Deze week neemt het hotel nog even vakantie en is het restaurant open tot 15 april. Daarna heropent Julian Staar als nieuwe eigenaar de zaak opnieuw. Het personeel van zowel het hotel als het restaurant blijft voor hem werken. "De horeca is mijn passie. Voor mij is dit een droom die in vervulling gaat", vertelt Julian. Hij komt uit de streek van Dortmund in Duitsland maar spreekt intussen perfect Nederlands nadat hij twee jaar geleden de liefde vond in Lembeek en naar hier verkaste. “Ik heb zelf hotelmanagement gestudeerd in Salzburg, heb in tal van landen in hotels gewerkt en heb een eigen consultancybedrijfje waarbij ik mensen in de horeca help. Zo heb ik ook Andy leren kennen die een klant was van mij. Toen hij mij vertelde dat hij het hotel en restaurant wilde overlaten, heb ik toegehapt."

Tweede living

"De naam Les Eleveurs blijft behouden en aan het interieur zal ik niet veel veranderen. Het verhaal van het familiehotel is te mooi. Wel gaan we wat sleutelen aan het restaurantconcept", zegt Julian. "We willen het toegankelijker maken. Mijn bedoeling is dat Les Eleveurs de tweede living van de Hallenaren wordt, waar jong en oud terecht kan om iets te eten of iets te vieren. Op vraag van het personeel gaan we wel minder vaak open zijn in het weekend en meer in de week. Ik zal me vooral focussen op de zaal in het restaurant, naast mijn managementtaken."
En toch zal de familie De Brouwer niet ver weg zijn. Amanda blijft het onthaal en de hotelboekingen beheren, als rechterhand van Julian. Andy daarentegen wil zich helemaal focussen op zijn Vloei-Bar op de Grote Markt die niet in de verkoop zit vervat. "Deze bar heeft veel meer potentie dan die tot nu toe heeft getoond, gewoon omdat ik te weinig tijd had om er mij op te focussen. Dat zal nu veranderen", zegt Andy.
"Ook blijf ik bezig met wijn, mijn specialiteit als sommelier, in de vorm van workshops, masterclasses, presentaties en andere activiteiten. En ik kom op met de gemeenteraadsverkiezingen in Halle op de CD&V-lijst. Als je wil dat er iets verandert, moet je zelf aan het roer gaan zitten."

Andy De Brouwer wil nog meer dan vroeger met wijn aan de slag / foto S.G.