Vrees voor wijnkwaliteit na extreem vroege start van Franse druivenoogst

De oogst van 2022 is in diverse regio’s van Frankrijk van start gegaan. Het vooruitzicht op een veelbelovende oogst zou ondermijnd kunnen worden door het warme weer, vrezen wijnbouwers.

De Franse wijnoogst zal naar verwachting 42,6 à 45,6 miljoen hectoliter opleveren. Dat is in lijn met het gemiddelde van de voorbije vijf jaar.
In alle wijnregio's zijn de druiven al verder gerijpt dan normaal door het warme weer. Dat maakt dat het oogsten vroeg kan starten: gemiddeld tien dagen tot drie weken vroeger dan gebruikelijk. In de Languedoc-Rousillon in het zuiden van Frankrijk is het oogsten zelfs al eind juli gestart. 
Indien de hitte en droogte nog veel langer aanhouden, kan dat volgens experten de oogst nog schaden. Na dit weekend zouden de temperaturen evenwel dalen en wordt op veel plaatsen regen voorspeld.
François Capdellayre van de coöperatieve Dom Brial in Baixas (Pyrénées-Orientales), moest op 3 augustus haastig zijn snoeischaren te voorschijn halen. "We waren verrast, de rijpheid is de jongste dagen heel snel geëvolueerd", geeft de wijnmaker toe, die op 3 augustus begon met de pluk van muscat, gevolgd door chardonnay en grenache blanc. "In meer dan 30 jaar ben ik nooit met mijn oogst begonnen op 9 augustus", zegt ook Jérôme Despey, wijnmaker in Hérault.
In de Bourgogne zal het startrecord van 16 augustus 2020 - dat zelf dat van 1556 had verslagen - in Beaune niet worden overschreden. De eerste huizen, die van Saône-et-Loire, gaan rond 25 augustus van start. In de Rhône-vallei veroorzaakt de hittegolf "een rijpingsproces van meer dan 20 dagen voor ten opzichte van vorig jaar", geeft de Inter-Rhône interprofession aan, die er echter zeker van is dat de kwaliteit van de wijn er zal zijn.
Dezelfde hoop voor het Champagne Comité (CIVC), dat van plan is om in de laatste 10 dagen van augustus van start te gaan en vertrouwen toont in de kwaliteit van het wijnjaar, aangezien de verliezen door vorst en hagel slechts 9% van het potentieel hebben aangetast.
In Bordeaux wordt gerekend op "de week van 25 augustus" voor crémants. Daarna volgen de druiven voor de witte wijnen, de zoete witte wijnen en ten slotte de rode, zegt Christophe Château van de Interprofessionele Raad van Bordeaux-wijn (CIVB).
In de Elzas, waar het "twee maanden geen druppel heeft geregend", "zullen we een zeer, zeer kleine oogst hebben", betreurt Gilles Ehrhart, voorzitter van de vereniging van wijnbouwers van de Elzas (AVA), die van plan is om de eerste snoei rond 26 augustus te plannen.

Foto S.G.