Export van Franse wijnen en gedistilleerde dranken daalde in 2023

De Franse federatie van wijnexporteurs (FEVS - Fédération des exportateurs de vins et spiritueux de France) komt met cijfers over de export van Franse wijnen en gedistilleerde dranken. Die export daalde in 2023. De buitenlandse verkoop van Franse wijnen, champagnes en cognacs daalde in 2023 met 6% naar 16,2 miljard euro.

Even in herinnering brengen dat die export in 2021 met 28% en in 2022 met 11% in waarde waren gestegen.
Het jaar 2023 werd gekenmerkt door een hoge inflatie, die drukte op de huishoudbudgetten, aldus Gabriel Picard, voorzitter van de FEVS.

In bepaalde landen, vooral in de Verenigde Staten, verminderden verkopers de voorraden die ze hadden opgebouwd, en importeerden daarom minder. "Sinds 2009 hebben we nog nooit zo’n lage wijnexport gehad", aldus nog Gabriel Picard.

De Verenigde Staten blijven veruit de grootste afnemers van Franse alcohol, ook al is hun import in waarde met 22% gedaald. Naar het Verenigd Koninkrijk, de tweede grootste markt van Frankrijk, stabiliseerde de export (+1%), terwijl deze naar China, de derde markt, met 6% daalde.
De export naar de Europese Unie stabiliseert zich, met een lichte daling richting Duitsland (-1%) en België (-1%), maar een stijging richting Zwitserland (+3%) of Italië (+4%).