Elzas-titaan André Hugel overleden op 92-jarige leeftijd

De titaan van de Elzas-wijnindustrie, André Hugel, is op 92-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van Covid-gerelateerde complicaties.

André Hugel behoorde tot de 11de generatie van de Hugels, een van de meest invloedrijke en hoog aangeschreven wijnfamilies in de regio. De familie Hugel vestigde zich al in 1639 in de stad Riquewihr, in het hart van de Elzas. André leidde het familiebedrijf samen met zijn broers, Jean en Georges, toen het zich ontwikkelde tot een van 's werelds topproducenten.

Hugel bezit 30 hectare wijnpercelen in de regio Haut-Rhin, waarvan de helft is geclassificeerd als Grand Cru, en koopt druiven van nog eens 100 ha wijngaarden die worden verbouwd door partnertelers.
De winery produceert nu ongeveer 100.000 kisten per jaar en zowat 90% van de productie wordt geëxporteerd naar meer dan 100 landen, waardoor Hugel-wijnen synoniem zijn met de Elzas over de hele wereld.

André kwam op jonge leeftijd in het familiebedrijf na een opleiding in Beaune en Geisenheim. Hij stond bekend als een gepassioneerd kampioen van twee van de meest iconische wijnen van het landgoed: Grossi Laüe - wat 'beste wijngaarden' betekent in het Elzasser dialect - en Schoelhammer.

'Hij laat ons achter met de herinnering aan een ongelooflijk vol leven, een niet aflatende toewijding aan de familiegeschiedenis en onbeperkte tederheid voor zijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen', aldus de familie in een verklaring.

Zijn zoon Etienne stierf in 2016. Zijn andere twee zonen, Jean-Philippe en Marc, blijven toezicht houden op de activiteiten, terwijl de 13e generatie reeds nauw betrokken is.

André Hugel / Foto Familie Hugel