Eigenaar van Château Cos d’Estournel neemt buurman Cos Labory over

De familie Reybier uit Château Cos d’Estournel uit Bordeaux heeft een deal gesloten om het naburige Château Cos Labory in de appellatie St-Estèphe te kopen voor een niet nader genoemd bedrag.

Michel Reybier en zijn familie zijn sinds 2000 eigenaar van Cos d'Estournel en de overname van Cos Labory van de familie Audoy brengt twee belangrijke domeinen samen in de appellatie St-Estèphe in Bordeaux.

De naburige eigendommen van Cos d'Estournel en Cos Labory, gerangschikt als respectievelijk tweede en vijfde groei in de classificatie van Bordeaux 1855, hebben een lange en met elkaar verweven geschiedenis.
Louis Gaspard d'Estournel, de oprichter van Cos d'Estournel, kocht Cos Labory in het midden van de jaren 1840, waardoor de aangrenzende eigendommen voor het eerst samenkwamen. Sommige toppercelen van Cos Labory-wijngaarden werden naar verluidt overgebracht naar Cos d'Estournel.

Gaspard d'Estournel - een kleurrijk personage die bekend stond als de maharadja van St-Estèphe omwille van zijn wereldreizen naar India - verkocht het bedrijf in 1852 aan een Engelse bankier, Charles Martyns. In 1860 verkocht Martyns Cos Labory aan Louis Peychaud, waarmee een einde kwam aan de 13-jarige samenwerking met Cos d'Estournel.
George Weber kocht Cos Labory in de jaren dertig en liet het in 1959 na aan zijn dochter Cecile en schoonzoon Francois Audoy.
Bernard Audoy, hun oudste kind, bleef het bedrijf runnen.

Audoy is nu 69 en maakt zich op voor zijn pensioen. Noch hij, noch zijn drie broers hebben kinderen die klaar zijn om de teugels over te nemen, dus besloten ze Cos Labory aan Reybier te verkopen en het na 163 jaar weer te herenigen met Cos d'Estournel.

Cos d'Estournel / foto S.G.