Eerste wijnstokken van Belgische kustwijngaard geplant in Bredene

Binnenkort schiet in Bredene de eerste commerciële kustwijngaard van ons land uit de grond.  Eigenaars Pieter Vitse en Nathalie Boydens baten al een camping uit in de gemeente en ze hebben een wijndomein in de vallei van de Marne, vlakbij Epernay. Dat bericht de regionale editie van HLN.

Gisteren werden de eerste van 6.000 druivenstokken geplant in de Bredense polders, dichtbij de grens met De Haan. Eigenaar Pieter Vitse is een gediplomeerd sommelier en wijnbouwer. Samen met Nathalie Boydens gebruikt hij de druivensoorten chardonnay en pinot noir om schuimwijn te maken volgens de méthode traditionelle.
"We telen ook de pinot gris, om een strakke zuivere witte wijn te produceren. In uitzonderlijke jaren kunnen we van de pinot noir ook een mooie rode wijn maken". Of de bodem aan zee wel geschikt is om wijn te telen? "In Middelkerke is er al een kleinschalig educatief project waar ook wijn wordt verbouwd. De eerste druiven zijn daar al geoogst en ik heb de wijn al geproefd. Ik heb hier ook een analyse laten uitvoeren en de bodem bleek zeker geschikt. De zilte grond is een uitdaging, maar geen groot probleem. We hebben tussen de ranken ook kruiden en bloemen gezaaid. Die brengen op natuurlijke wijze meer mineralen in de grond".
Voor het planten kon beginnen, werd het terrein — op zo'n 5 kilometer van de zee — volledig klaargemaakt. "We hebben een omheining gezet en struiken geplant om de wind wat te temperen. Al is het ook een voordeel dat de wind door de ranken waait, om ziektes te voorkomen. De eerste oogst verwachten we na drie jaar".