Eerste wijn ex-premier Guy Verhofstadt gebotteld

Ex-premier Guy Verhofstadt heeft in het Italiaanse Umbrië zijn eerste flessen wijngebotteld en een aantal recht naar Limburg gestuurd. “Bottelen, etiketten plakken, druiven plukken, dat heb ik allemaal zelf gedaan”, zegt Verhofstadt vanuit Rome. “Proef en sms met wat je ervan vindt.”

Verhofstadt heeft een wijngaard in Monte Santa Maria Tiberina (Umbrië), niet ver van het Toscaanse Arezzo. "Wijn heeft me altijd gepassioneerd en zes jaar geleden heb ik mijn eigen wijngaard geplant", zegt de leider van de liberale fractie Alde in het Europees Parlement. Hij heeft voor zijn wijn, die hij Meone noemde, hulp gekregen van oenoloog Lorenzo Landi. "Verhofstadt was gecharmeerd door een wijn van het Siciliaanse huis Cottanera, gemaakt van druiven die op de Etna groeien. Landi was daar ook de oenoloog", legt wijnhandelaar Toni Etneo van SVI uit Zonhoven uit in Het Beang van Limburg. 

"Landi is een zeer goede oenoloog die overal in Italië werkt en met oenologen gaat het zoals met voetbaltrainers: die kunnen kampioenen maken".
"De keuze van de druiven - sangiovese en cabernet franc - heb ik anders zelf gemaakt. Ik hou van die combinatie", verduidelijkt Verhofstadt. "Waar de naam vandaan komt? Meone is gewoon de naam van mijn huis in Italië."

Zijn wijngaard is 8.000 m², wat klein is. "Dit jaar hebben we 1.200 flessen Meone, volgend jaar dubbel zoveel, maar daar blijft het ook bij", zegt Verhofstadt. Zijn Open Vld-collega Karel De Gucht heeft een veel grotere wijngaard en dus ook veel meer flessen: 30.000 zelfs. De Gucht kreeg bij de lancering vorig jaar wel een kritische beoordelingen. Die wilden dat de wijn - die net als die van Verhofstadt komt van jonge stokken - potentieel had maar te duur verkocht werd. De ex-premier is blijkbaar een beetje zenuwachtig voor de beoordelingen, want hij wil van iedereen meteen weten wat ze ervan vinden. "Ik had de wijn nog maar een kwartier binnen toen hij al commentaar wilde", zegt Toni Etneo.
Wat Verhofstadt zelf van zijn wijn vindt? "Zoiets kun je niet vragen aan de wijnmaker", zegt hij. "Oordelen jullie maar."
Dat de stokken jong zijn proef je uiteraard, maar Jos Mechelmans, gediplomeerd oenoloog-proeveraan de Universiteit van Bordeaux en docent bij Syntra, is toch enthousiast.
Over de capsule van de wijn heeft hij wel opmerkingen. "Die kan beter", zegt hij. "Dat Verhofstadt zelf gebotteld heeft, zie je ook aan de stop die iets te diep zit." Maar vanaf dan is Mechelmans positief. "Zestien maanden eik is lang. Een mens op de wereld zetten, duurt toch ook maar negen maanden. Maar deze lagering is goed gedaan. De eik overheerst niet. In de neus ruik ik kers, bosbessen en aalbessen, die zou veel frisheid moeten hebben." Dat blijkt bij het proeven ook te kloppen. "Wat ik ruik, smaak ik ook en dat betekent dat deze wijn technisch prachtig is. Die frisheid vind je zelfs in de afdronk, ik proef citrus. De looistoffen zijn heel zacht, een fluwelige, fruitige, frisse wijn. Past bij rood vlees, bij kwartel en patrijs. Verhofstadt mag van mij nog wijn maken. Ik ben ook blij dat hij niet gegaan is voor een krachtpatser."
Dat Verhofstadt Toni Etneo heeft gebeld om zijn wijn te verkopen is geen toeval. "We kennen elkaar al jaren. Toen hij premier was, heb ik vaak wijn geserveerd voor zijn gasten. Hij gaf me altijd carte blanche. "De Gucht kreeg kritiek omdat zijn wijn - 25 euro - te duur 
was voor een gewone Toscaan, wat zal deze kosten? Ik ga hem alleen aan restaurants verkopen, want ik heb maar 120 flessen. Daar zul je er toch rond de 60 euro voor betalen", schat Toni Etneo. Verhofstadt zegt trouwens dat zijn 1.200 flessen (die het label IGT Monte Santa Maria Tiberina hebben) allemaal al verkocht zijn.