Druivenoogst in Bordeaux in 2021 ligt 20% ​​onder het 10-jarig gemiddelde

Ten gevolge van de late voorjaarsvorst daalde de druivenoogst van Bordeaux 2021 in vergelijking met het jaar voordien met 14% tot slechts 3,77 hectoliter. Dat blijkt uit cijfers van de belangenorganisatie CIVB.

Uit de cijfers van de Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB) blijkt verder ook dat het oogstjaar 2021 in Bordeaux 2021 zowat 20% onder het 10-jarig gemiddelde ligt.

In 2021 barstten de knoppen van de wijnstokken eerder dan normaal tijdens zeer zonnig weer in maart. Maar veel jonge knoppen werden vervolgens vernietigd door strenge vorst, die begin april de regio teisterde. Het betekent dat producenten slechts 503 miljoen flessen van de oogst van 2021 zullen hebben, wat aanzienlijk onder het gemiddelde ligt.

De zoete witte wijnen van de regio, waaronder Sauternes, leden de sterkste dalingen op jaarbasis, met een daling van 51% in deze categorie. Toch waren de klimatologische omstandigheden perfect om de groei van de botrytis cinerea te bevorderen, en producenten rapporteerden een hoge zuurgraad en concentratie, waardoor de kwaliteit hoog zou moeten zijn.

De rode druivenoogst begon eind september, wat veel later was dan de afgelopen jaren. Bordeaux baadde in de zonnigste oktober sinds 1991, waardoor de cabernet sauvignon en cabernet franc onder ideale omstandigheden tot volle rijpheid konden komen.
De oogst daalde met slechts 6% op jaarbasis in de Médoc. De situatie was echter somberder voor rode wijn van de rechteroever, aangezien de gecombineerde opbrengsten voor St-Emilion, Pomerol en Fronsac met 21% daalden op jaarbasis.
Verderop op Linkeroever rapporteerden producenten in de Graves een productiedaling van 25% ten opzichte van 2020.
De productie van Bordeaux en Bordeaux Supérieur daalde met 15% tot 1,65 miljoen hl, goed voor 55% van de productie, terwijl Côtes de Bordeaux met 14% daalde tot 480.000 hl.
De productie van droog wit daalde met 15%, maar rosé daalde slechts 3% en Crémant de Bordeaux steeg met 1% ten opzichte van 2020.

Prof. Laurence Geny en Prof. Axel Marchal van de onderzoekseenheid oenologie van het Institut des Sciences de la Vigne et du Vin de l'Université de Bordeaux, gaven een beknopt verslag over het oogstjaar 2021: "Uitzonderlijke droge witte wijnen, zeldzaam maar opmerkelijk zoet wijnen en uniforme kwaliteit voor de rode wijnen."