Druivenoogst bedreigd na zware hagelbui in Catalaanse Penedèsregio

Na maanden van ernstige droogte is in de Catalaanse regio nu tot 1.500 hectare aan wijngaarden verwoest door een zware hagelbui. De zwaarst getroffen gebieden kunnen mogelijk helemaal niet oogsten.

Catalaanse druiventelers die om water bidden, weten hun gebeden verhoord, maar niet op de manier waarop ze hadden gehoopt. Een hagelbui die op vorige week in de regio Penedès in Catalonië viel, verwoestte naar schatting 1.200 tot 1.500 hectare wijnstokken. In de zwaarst getroffen gebieden dreigt de kans op een oogst in 2024 volledig te worden weggevaagd.

Dit is de laatste in een reeks tegenvallende weersomstandigheden voor de Spaanse regio, die in 2020 te maken kreeg met een meeldauwaanval en een groot deel van 2024 onder ernstige droogtewaarschuwing stond.
De Catalaanse wijnpublicatie Vadevi publiceerde een kaart van het pad van de storm, getekend door lokale telers. Het toont een verticale lijn van Sant Joan de Mediona naar Cubelles, dwars door Vilafranca de Penedès. De zwaarst getroffen wijngaarden bevonden zich in de steden Santa Margarida i els Monjos, Castellet i la Gornal, Sant Martí Sarroca en Font-rubí.

"Sommige wijnstokken hebben alleen nog maar de stam", zegt Josep Marrugat, hoofd van de wijnbouw bij landbouwvereniging Unió de Pagesos. Marrugat zei dat er dit jaar geen oogst zal zijn van de zwaarst beschadigde wijnstokken, en dat de oogst van volgend jaar ook in gevaar kan komen. In een gesprek met de lokale krant La Ciutat noemde hij de situatie ‘zeer demoraliserend’. Unió de Pagesos schat een verlies van ongeveer zeven miljoen kilo druiven, oftewel ongeveer € 5 miljoen, voor lokale druiventelers.

Foto website WineIntelligence